-Holandija-

 

Glavni grad:

Amsterdam

Jezik:

holandski

Valuta:

evro

Religija:

katolička, protestantizam, ateizam

Saobraćaj:

desno

Struja:

220V, evropski

Vrem. zone:

GMT+1

 

       
     
       

arnije ovog meseca

još slika

 

Amsterdam

Amsterdam je glavni grad kraljevine Holandije. Ime je dobio po reci Amstel na čijim se obalama nalazi. Grad je ispresecan sa 40 kanala i ima 40 mostova zbog čega mnogi grad zovu Venecija na...

 

 

Holandija se formira početkom X veka i u početku je pored današnjih teritorija kontrolisala i Zeland i deo srednjovekovnog Frizlanda. Vilijam II je 1247. godine izabran za nemačkog kralja ali nije mogao da uspostavi autoritet. Poginuo je 1255. godine u ratu protiv pobunjenih stanovnika Zapadnog Frizlanda. 1299. godine Džon od Avesnesa zauzeo je Holandiju koja je 1345. pala u ruke bavarske kuće Vitelsbah preko braka. Oni su do 1433. godine zadržali Holandiju kada ju je Filip Dobri iz Burgundije oduzeo od Žakeline

 


Amsterdam je glavni grad kraljevine Holandije. Ime je dobio po reci Amstel na čijim se obalama nalazi. Grad je ispresecan sa 40 kanala i ima 40 mostova zbog čega mnogi grad zovu Venecija na severu.

Ovaj očaravajući grad lako je istražiti na nogama, biciklu ili uz pomoć kanal-brodića. Amsterdamski Dam Square je dobro mesto za početak ture po gradu.

Ovde možete videti kraljevsku palatu I glavne shopping ulice Kalverstraat i Nieuwendijk. Pored se nalaze se Leidseplein i Rembrandtplein četvrti gde se putnici užurbano guraju i sudaraju u turističkoj euforiji. Lokalci se takođe skupljaju tu, oko pozorišta, bioskopa ili noćnih klubova i barova.

Desetak minuta šetnje od Leidsepleina odvešće vas do Museumplein-a, konglomerata amsterdamske umetnosti. Još jedna interesantna oblast je Jordaan četvrt. Sagrađena je 1612, i postala je popularno mesto za prikupljanje studenata i mladih profesionalaca. Ozloglašen De Wallen nalazi se levo od Dam skvera, na ivici kanla Oudezijds Voorburgwal i Oudezijds Achterburgwal.

Pijp je zanimljiva oblas u kojoj možete istražiti kulturnu raznovrsnost grada i ispijati lokalno pivo u mnogim pabovima na uglovima ulica.