-Luksemburg-

 

Luksemurg je mala po mnogo cemu specificna zemlja sa svega pola miliona stanovnika. Zvanicno je po drzavnom uredjenju jedino vojvodstvo danas na svetu! Ima manje od pola miliona stanovnika, ili kako mi volimo da kazemo, nesto je veci od Novog Beograda.

Zasto Luksemburg? - - - - - Mozda nije svetski, ali luksemburski jezik ce Vam pokazati vekovni uticaj i prozimanje romanske i germanske kulture o cemu svedoci i njegov geografski polozaj. Kada cuju luksemburski jezik, ljude obicno on asocira na mesavinu nemackog i francuskog. Iako su francuski, nemacki i luksemburski zvanicni, u svakodnevnom zivotu mala se prednost daje francuskom. Takodje, veoma dobra infrastruktura Vam omogucava da odvojite dovoljno vremena i posetite Brisel, Amsterdam ili Paris, a ukoliko zelite da odete u Nemacku, to mozete uciniti vozom i to do nekih od zapadnonemackih gradova kao sto su Aachen, Dusseldorf i ostali.

- Zanimljivost - interesantno je da su mnoge dnevne novine stampane u trojezicnoj varijanti tj. neki clanci su na francuskom, neki na nemackom, a neki na luksemburskom. Ono sto je zanimljivo je i dosta dobro razvijeno bankarstvo, pa cete setajuci ulicama Luksemburga videti veliki broj bankarskih kompanija za koje se veruje da ih ima cak preko 100.

Kada Luksemburg? - - - - - Moj savet leti - iako bi mnogi pomislili da su severnjaci hladni, Luksemburg nije zemlja sa tipicnim severnjackim karakterom. Leti su ulice veoma zive, u samom centru grada obavezno treba prosetati shopping ulicama koje su mnogo vise nego mesto za kupovinu. Veliki broj kulturnih bastina je smesten upravo na tom mestu, a nezaobilazna je i voznja vozicem koji vas od centralnog dela grada koji se nalazi na "uzvisenju" spusta u jednu prostranu uvalu i ponovo vraca na vrh tj. pocetak.

- Obavezno videti / osetiti - - - - -
1. Park Merveilleux - mesto gde cete osetiti pravu prirodu i videti u neposrednom okruzenju mnoge egzoticne zivotinje kao i veliki broj prizora iz poznatih bajki.
2. Bus hop off / hop on - iako je po broju stanovnika mali, Luksemburg najbolje mozete videti iz tzv. hop off hop on autobusa koji ce Vas provesti kroz sve delove grada, od centra, do dela gde se nalaze vazne evropske institucije, preko elitnog dela grada koji izgleda i vise nego elitno.
3. Ardeni - Severni deo zemlje karakteristican po brdovitom reljefu nudi bezbroj aktivnosti. Predlog: grad Diekirch koji je poznat po pijacnim danima gde se vrlo cesto mozete naci u prilici da probate specijalitete iz Luksemburga kao i razlicite vrste vina.