OCJENJIVANJE ZNANJA

 

Judoke treniraju u specijalnoj vrsti kimona koja se zove Judogi (Gi na japanskom znači - odjeća). Judogi se veže posebnim debelim pojasem koji odgovara judokinom rangu.
Judoke su rangirani u skladu sa svojim znanjem i rezultatima postignutim u borbama. Postoji 6 učeničkih ("Kyu") i 10 majstorskih ("Dan") s pripadajućim obojanim pojasevima.

Rang Japanski naziv Boja pojasa
6 Kyu rokyu bijeli
5 Kyu gokyu žuti
4 Kyu yonkyu narančasti
3 Kyu sankyu zeleni
2 Kyu nikyu plavi
1 Kyu ikkyu smeđi
1 Dan shodan crni
2 Dan nidan crni
3 Dan sandan crni
4 Dan yodan crni
5 Dan godan crni
6 Dan rokudan crni ili crveno-bijeli
7 Dan shichidan crni ili crveno bijeli
8 Dan hachidan crni ili crveno bijeli
9. Dan kudan crveni
10. Dan judan crveni

 

 

 

 

 

Prije nego što je Jigoro Kano stvorio Judo, učitelji su učenicima izdavali diplome i svitke teksta koji su svjedočili o njihovom napretku. Kano je započeo moderni sistem kada je 1883. dvojici svojih starijih učenika (Shiru Saigou i Tsunejiru Tomiti) dodijelio status shodan. No čak ni tada nije bilo razlike u izgledu između njih dvojice i ostalih učenika, jer tada Kano još nije bio izmislio Judogi pa su učenici trenirali u tradicionalnim kimonima. 1907. Kano je predstavio Judogi kakav poznajemo i danas te su se počeli upotrebljavati pojasevi, za početak samo bijeli i crni.

Pojasevi druge boje su došli u upotrebu tek kad se judo počeo prakticirati izvan Japana. Mikonosuke Kawaishi je počeo podučavati judo u Parizu i uvidio je da učenici-zapadnjaci brže napreduju kada imaju razne boje pojaseva kao vizualni dokaz svoga znanja.

                                                                                    (NAZAD NA POCETNU  STRANU)