Slon je ogromni sisar prepoznatljiv po dugoj mišićavoj surli, i po dve dugačke kljove. Visoko inteligentni i snažni, slonovi su najveće kopnene životinje koje žive u proseku 60 godina. Zdravi i potpuno odrasli slonovi nemaju prirodnih neprijatelja osim ljudi.

        Kroz istoriju , ljudi su cenili slonove zbog njihove snage i veličine. Na bojnom polju, vojnici na slonovima su plašili svoje protivnike. Slonovi su takođe bili dresirani da nose teške zalihe kroz džungle i da nose ogromne balvane iz šuma u kojima su nekad živeli.

        Slonovi su dugo bili poštovani. U Tajlandu, Indiji i drugim jugoistocnim zemljama Azije slonovi još igraju veliku ulogu u raznim verskim običajima. Prema Budističkoj tradiciji, Buda je odabrao oblik belog slona kao jednu od njegovih mnogih zemaljskih inkarnacija, i retko pojavljivanje belog slona se jos uvek shvata kao dobra volja bogova.

        Prošlih 40 miliona godina, više od 600 vrsta slonova je hodalo zemljom. Danas su žive samo dve vrste - afrički slon i azijski slon. Menjanjem klime tokom godina došlo je i do promene vegetacije što je uzrokovalo izumiranje mnogih vrsta slonova, ali ljudski uticaj je isto uzeo maha. Na početku XX veka u svetu je bilo između 5 i 10 miliona slonova, ali svirepo ubijanje i uništavanje njihovog prirodnog staništa smanjilo je njihov broj na 640 000 do kraja veka.
Današnji napori da se slonovi spase mogu biti neadekvatni, i biolozi su nesigurni da li ce slonovi kao vrsta preživeti.

 

nazad