Seksualno dozrevanje među mužijacima se dešava između 11 i 12 godine života ali tokom sezone parenja stariji mužijaci oteraju mlađe. Mužijaci se obično ne pare do 30-te godine. Kada uđu u 20-tu godinu, velike žlezde koje se nalaze sa obe strane glave počinju da natiču i luče tečnost bogatu testosteronom. Menjaju ponašanje, postaju agresivni prema drugim mužijacima i prema ljudima. Ovaj period se javlja svake godine, kroz čitav život slona i traje po nekoliko dana ili meseci, u zavisnosti od starosti i uopšteno od zdravlja. Naučnici nisu sigurni koliko je važan ovaj period, ali mnogi misle da je povezan sa socijalnom hijerarhijom medju mužijacima, i da na taj način kontrolišu pristup ženkama u toku sezone parenja.

 

          Ženke postaju zrele u devetoj godini i obično dobijaju potrebu za parenjem svakih 16 sedmica. Ubrzo nakon što rodi, ženka se opet pari, čak i ako još doji. Rađaju 20 do 22 meseca nakon začeća, najduži period trudnoće u prirodi. Ženka rađa sama ili okružena drugim ženkama.

 

          Novorođeni slon je visok 1 metar i 120 kilograma težak. Na početku je u potpunosti  bespomoćan i ne može da kontroliše surlu i noge. Nakon 2 sata, mladunče može da ustane i sisa mleko iz dve bradavice koje se nalaze između ženkinih prednjih nogu. Slon u trećoj i četvrtoj sedmici počinje da eksperimentiše sa hranjenjem, može proći šest meseci pre nego što nauči da pije vodu surlom. Kada napuni devet meseci, mladunče troši pola dana na hranjenje biljkama. Slonice u zarobljeništvu rađaju do 60-te godine u intervalima od četiri godine.

 

          Ženki kod kočenja obično pomaže druga ženka, jer bi mali slonovi lako mogli postati žrtva lavovima, tigrovima ili hijenama. Kada ženka dosegne određenu  starost i postane najstarija u krdu, svoje životno iskustvo, znanja i sposobnost borbe za opstanak počinje prenositi na mlađe članove zajednice. Ta je pojava inače veoma retka u životinjskom svetu.

 

 

nazad