Kultura

 

Beograd je domaćin mnogim kulturnim manifestacijama, uključujući FEST (Međunarodni filmski festival), BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival), BELEF (Beogradski letnji festival), BEMUS (Beogradske muzičke svečanosti), Beogradski sajam knjiga, i Beogradski festival piva.Dobitnik nobelove nagrade Ivo Andrić je napisao svoj najpoznatije delo „Na Drini ćuprija“ u Beogradu.Ostali istaknuti autori iz Beograda su: Branislav Nušić, Miloš Crnjanski, Borislav Pekić, Milorad Pavić, Meša Selimović i mnogi drugi.Većina srpske filmske industrije se nalazi u Beogradu, a jedan od najpoznatijih filmova snimljenih ovde je i film Emira Kustirice iz 1995, dobitnik Zlatne palme na Kanskom festivalu - Podzemlje. Grad je bio jedan od glavnih centara Jugoslovenskog novog talasa 1970-ih: VIS Idoli, Ekatarina Velika i Šarlo Akrobatakoji su svi iz Beograda. Ostali poznati beogradski rok umetnici: Riblja Čorba, Bajaga i Instruktori i ostali. Tokom 1990-ih grad je bio glavni centar (u bivšoj Jugoslaviji) muzičkog žanra turbofolk. Danas je centar srpske hip hop scene, sa izvođačima kao što su Beogradski Sindikat, Škabo, Marčelo i mnogi drugi.Beograd ima mogo pozorišta, a najpoznatiji među njima su Beogradsko narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, i Atelje 212. Srpska akademija nauka i umetnosti se nalazi u Beogradu, kao i Narodna biblioteka Srbije.

Muzeji

Najčuveniji muzej u Beogradu je Narodni muzej, osnovan 1844. godine. Sadrži kolekcije više od 400.000 izložbenih materijala - uključujući mnoga strana remek-dela. Poznato Miroslavljevo jevanđelje se nalazi u muzeju.Vojni muzej je naročito popularan za strane turiste, najviše zbog delova „nevidljivog“ (stelt) aviona F-117 kog su oborile jugoslovenska protivvazdušna odbrana u toku NATO bombardovanja 1999., a pored toga se nalazi još preko 25.000 ostalih izložbenih predmeta od kojih neki datiraju i iz Rimskog perioda.Sličan muzej je muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva koji ima više od 200 aviona, od kojih su 50 stalna postava. Nekoliko aviona u muzeju su jedini „preživeli“ primerci tog tipa, kao npr. Fiat G.50. Muzej izlaže i neke delove oborenih američkih i NATO aviona.Etnografski muzej, osnovan 1901, sadrži više od 150.000 predmeta pokazujuću ruralnu i urbanu kulturu Balkana, tačnije država bivše Jugoslavije.Muzej savremene umetnosti sadrži kolekciju sa oko 8.540 primeraka umetničkih dela iz Jugoslavije od 1900. godine.Muzej Nikole Tesle, osnovan 1952. godine, čuva lične stvari Nikole Tesle, naučnika po kome je jedinica Tesla dobila ime. Muzej čuva oko 160.000 originalnih dokumenata i oko 5.700 ostalih predmeta.Poslednji od većih Beogradskih muzeja je Muzej Vuka i Dositeja, koji pokazuje život, dela i zaveštenje Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića, reformatore iz 19. veka koji su reformisali srpski književnik jezik i bili prvi ministri srpskog obrazovanja.Jedan od neobičnih muzeja u Beogradu je Muzej afričke umetnosti, osnovan u vreme socijalističke solidarnosti sa nerazvijenim nacijama Trećeg sveta.

Obrazovanje

Beograd ima dva državna univerziteta i nekoliko privatnih institucija za više i visoko obrazovanje. Beogradski univerzitet je osnovan 1808. godine kao Velika škola i jedan je od najstarijih obrazovnih institucija u državi (najstarija visoko-obrazovna ustanova je Učiteljski fakultet u Subotici koja datira još iz davne 1689. godine). Više od 70.000 studenata studira na Beogradskom univerzitetu.U Beogradu postoji 195 osnivnih i 85 srednjih škola. Od osnovnih, postoji 162 redovnih, 14 specijalnih, 15 umetničkih i 4 škole za osnovno obrazovanje odraslih. Srednjoškolski sistem sadrži 51 stručnu, 21 gimnaziju, 8 umeničkih i 5 specijalnih škola. 230.000 upisanih učenika uči 22.000 zaposlenih u preko 500 zgrada koji pokrivaju oko 1.100.000 m².

Arhitektura

U različitim delovima grada varira arhitektura, od centra Zemuna, koji je tipični centralnoevropski grad, malog broja zgrada turskog stila lociranih u raznim delovima grada, do najmodernije arhitekture posebno u Novom Beogradu. Arhitektura 19. veka je u velikom delu uticala na arhitektonske trendove, posebno zbog susednog Austro-Ugarskog carstva. Pod komunizmom, većina kuća je građena brzo i jeftino, a sa druge strane ljudi sa sela su gradili ogromne kuće nakon Drugog svetskog rata, i to je dovelo do brutalističke arhitekture blokova Novog Beograda.                                                                                     pocetna strana