Stilovi plesa

Raqs Sharqi:
Cijelim Srednjim Istokom, naslijeđe trgovine, kulturne dominacije i umjetničke razmjene pogodovalo je nastanku ovog homogenog stila trbušnog plesa. Još uvijek je jako izražajan, ovaj hibridni stil srednje-istočnog plesa. Postao je poznat arapskom i zapadnom svijetu kao orijentalni ples ili "ples Istoka", što je ustavi doslovan prevod sa arapskog jezika. Kao izrazita mješavina koja ima korjene u raznoilikim vrstama plesa kao što su balet, flamenko, klasični indijski ples postao je prava arena u kojoj se klasični, ženstveni stilovi susreću sa plesnim pokretima Otomanske Turske, Persije i Arapskog zaljeva. Raqs Sharqi plesačice često počinju svoj ples koristeći dugi veo, njihovi kostimi su veoma glamurozni, imaju nekoliko slojeva i obilje resica kako bi se što bolje naglasili dramatični pokreti.

Saidi - egipatski sa štapom:
Podsjećajući na pokrete borilačkih vještina, Saidi je nekada bio upotrebljavan za obuku ratnika prije borbe. Saidi svojim teškim ritmom i strukturom pokreta sliči "nasrtaju", lakom skoku i okretanju. Kad žene plešu Saidi sa muškarcima, ob ično ne koriste štapove. Njihovi pokreti sa kukovima i okreti slijede težak ritam. Ipak, kada plešu same, plesačice obično nose tradicionalnu nošnju, imaju vezanu maramu sa novčićima oko kukova, maramu na glavi i mnogo zlatnog nakita te se kreću lagano mašući štapom.

Egipatski baladi:
Ovaj duboko ukorjenjeni stil plesa je više vezan za narodne nego za klasične plesne forme Srednjeg Istoka. Doveden je gotoo do statusa remek-djela trbušnog plesa. Plesačica interpretira muziku kontrolisanim pokretima tijela, uglavnom naglim promjenama položaja kuka, osmicama, shimijima, ali isto tako i rukama, tradicionalne plesačice baladi plesa u kostim nerijetko uključuju maramu ili veo koji se stavlja na glavu a manju maramu vežu oko čela. Ples je veoma jednostavan ali veoma osjećajan, prepun raznih gesti kojima se plesačica obraća publici.

Moderni egipatski ples:
Ovo je trenutno najpopularniji ples na svijetu odlikuje se veoma elegantnim, profinjenim, decentnim pokretima kukova te čednim i maznim gestama i držanjem kojim plesačica šarmira publiku. Kostimi su vrlo blještavi ali prilično tradicionalnog kroja.

Turski stil:
Za razliku od egipatskog stila energičan je i eksplozivan. Svi pokreti su pretjerani i veoma strastveni. Turske plesačice se često iz visokih skokova obrušavaju na pod izvodeći razna uvijanja tijelom koja podsjećaju na akrobatske pokrete. Dube na glavi, prave špagu i zvijezdu. U ovoj plesnoj rutini plesačice plešu čas folklor, čas kabaretske pokrete, čas ples sa suknjom svojstvenom turskom narodnom plesu. Obavezno se pleše ples na podu koji je u egipatskom stilu zabranjen prije 50-ak godina. Kostimi su veoma otvoreni i prozirni tako da se vidi skoro cijelo tijelo. Plesačice plešu u cipelama sa velikom potpeticom i izgledaju veoma atraktivno. Takav stil plesa i kostim zahtijeva mlade i atraktivne plesačice za razliku od egipatskog koji preferira starije i zrelije, bez obzira na gradju tijela i životnu dob.

Američki plemenski stil:
Originalna američka tvorevina potekao iz raznih kultura ali ima lični identitet. Mješavina egipatskih pokreta kukovima, flamenko pokreta i držanja ruku i turskih uvijanja grudnog koša i stomaka. Kostimi su neobična mješavina koja se sastoji od istočni-indijske suknje krojene u puni krug i choli topa preko kojeg se nosi grudnjak ukrašen novčićima. Na glavi se nosi turban. Pokreti su zemljani i usporeni, a kostimi i muzika etno i hipnotizirajući. Prekrasan grupni ples koji zahtijeva veliku umješnost ali nije tradicionalan stil.

Romski stil:
Romi su migrirali iz sjevero-indijskih provincija Rajistan i Punjab oko 1000 godina nove ere. Vječne lutalice generacijama su putovale po svijetu sa svojom čergom preuzimajući od svake kulture ponešto od muzike i plesa koji su im se svidjeli. Romski ples nije samo predstavljanje Roma kao naroda, njihove kulture i istorije već i ples veoma osjećajnog i strastvenog način izvodjenja. Romski ples i muzika su jedan od načina življenja, instrument pomoću kojega izražavaju suštinu svog postojanja. Ples simboliše slobodu - slobodu ličnog spiritualnog izraza jedinu moguću slobodu ugnjetavanog i neshvaćenog naroda.

Povratak na početnu stranicu