TVORAC MODERNOG KARATEA

Gichin Funakoshi

 

 

 

                                                                             

Gichin Funakoshi je rođen u Šuri, na Okinavi 1868 godine. Još kao dečaka uvežbavala su ga dva slavna majstora tog vremena. Od svakog je učio različitu okinavljansku borilačku veštinu. Od Zatasune Azatoa učio je Shuri-te, od Yatsune Itosua Naha-te od 1879 godine. Spajanjem ova dva stila nastalo je ono što danas nazivamo Karateom a posebno Shotokan karateom.
Prvu formalnu privatnu demonstraciju karatea u istoriji dao je 1902. godine. Već iduće, 1903. godine uveo je karate u javnom školskom sistemu u Muškoj normalnoj školi i Daiichi srednjoj školi. 1906 je priredio prvi javni prikaz karatea na Okinavi. Tokom 1912 godine počeo je da uči karate u Carskoj Mornarici. 1914 godine držao je prikaze karatea širom Okinave.
Funakoshi-sensei je čovek koji je karate doneo u Japan. Prve prezentacije je po pozivu izveo 1917 u Butokudenu u Kyotou, pa ponovo 1922. godine kada ga je pozvalo Japansko ministarstvo obrazovanja da prikaže karate na Ženskoj Višoj Normalnoj Školi u Tokiju. Posle prikaza, Gichinu je prišao Jigaro Kano, osnivač Džudoa. On je zamolio Funakoshia da ostane duže u Japanu i pokaže mu neke osnovne tehnike.
Posle više meseci, kada se spremao da ode iz Japana, Funakoshiju je prišao slikar Hoan Kosugi, sa zahtevom da njemu i njegovim učenicima da instruktažu iz karatea. Tako je Funakoshi još jedanput odložio svoj odlazak i počeo prvo organizovano obučavanje u karateu u Japanu, u Tabata narodnom klubu. U tom periodu doneo je odluku da ne napušta Japan. Proživeće ostatak svog života učeći karateu Japanski narod.
Treća zvanična prezentacija, 1928. godine, bila je specijalna prilika da svoju veštinu prikaže carskoj porodici. Ovo je bila izuzetna čast, pogotovo što je demonstracija izvršena u okviru carske palate.
Gichin Funakoshi je umro 1957 godine u 88. godini života. Pored toga što je stvorio savremeni karate i predstavio ga Japanu i svetu, napisao je i knjigu o karateu, "Rzukyu Kempo: Karate-do". Takođe je napisao "Karate-Do Kyohan" – osnovnu knjigu, priručnik o karateu, te svoju autobiografiju, "Karate-Do: Moj način života." Ove knjige kao i njegova umetnost su odgovarajuće nasledstvo ovog skromnog i mirnog čoveka.