Zanimljivosti


1.Wimbledon je 1999. imao direktan televizijski prenos u 174 zemlje, što je zapravo oko 1 milijarda od ukupnih gledaoca.

2.Najbrži servis u istoriji tenisa postigao je američki teniser Andy Roddick servirajući brzinom od 153 milja na sat (244 km/h)!

3.Rekord u ukupnom broju osvojenih Grand Slamova drži Pete Sampras sa 12 osvojenih titula koji su mu u njegovoj karijeri ukupno donijeli 38 miliona americkih dolara!

4.Namlađi sampion Wimbledona u muškoj konkurenciji je Boris Becker, koji je ujedno i prvi Nijemac sa ovom titulom. Becker tada na turniru nije bio nosilac što je prvi put u istoriji jednog Grand Slama. Najmlađa osvajačica je Martina Hingis.

5.Najveći razvoj teniske opreme je bio u reketima. U ranim fazama tenisa koristili su se drveni štapovi kao prvi teniski reketi. Poslije su ti isti štapovi dobili oblik sličan današnjem reketu sa nešto manjom udarnom površinom. S godinama površina se povećavala, a reketovi su se proizvodili mnogo kvalitetnije, primjenjivanjem jačih i otpornijih žica, mekše i komfornije drške, kao i novog oblika samog reketa koji pospješuje aero-dinamičnost pri zamahu.

6.Centralni teren Wimbledona ni dan danas ne posjeduje pokretni krov koji bi se koristio za vrijeme kiše, što je česta pojava prilikom turnira. Iz ovog razloga mečevi se često prekidaju. Turnir takođe nema ni reflektore za noćne mečeve koje posjeduju mnogi drugi turniri, pa prekidanje meča zbog nedostatka prirodnog svijetla je još jedna od nerijetkih pojava. Razlog svemu ovome: pridržavanje dugogodišnje tradicije turnira!

7.Prvi nagradni fond od milion američkih dolara u muškoj konkurenciji dodijeljen je 2003. godine na US Openu tadašnjem pobjedniku Andyu Roddicku.

8.Nagradni fond nije jednak za tenisere i teniserke. Šampioni u muškoj konkurenciji dobiju nagradu veću za nekoliko hiljada dolara. Neke od teniserki, kao što je Venus Williams, su uložile žalbu za izjednačenje iznosa.

9.Jedna od najvećih Wimbledonskih tradicija je kupovina jagoda sa šlagom pred samim ulazom u teren. Svake godine naruči se oko 24 tone jagoda!

10.Jedan od najdužih mečeva u istoriji tenisa se desio na Australien Openu između Andya Roddicka i Younesa El Aynaouia 2003. Meč je trajao više od 5 sati sa najdužim petim setom u istoriji tenisa. Krajnji rezultat u gejmovima je bio 21-19!

11.Drugi naziv za French Open, Roland Garros, je zapravo ime francuskog avijatičara koji je živio za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njegovo ime nema nikakve veze sa ovim sportom a Francuzi su ga opet uzeli za naziv turnira njemu u čast.

12.Prvi teniser koji je na teniski teren izašao u šorcu je Bunny Austin i to u Wimbledonu 1933. Yvon Petra je bila posljednji šampion koja je nosila duge hlače na terenu 1946.

Povratak na početnu stranu