Djela W.A.Mozarta

 

 

Mocartova zaostavština:
19 opera
stotinjak violinskih, klavirskih sonata, gudackih kvarteta i kvinteta
25 klavirskih koncerata
8 violinskih koncerata
49 simfonija od kojih se Haffner, Jupiter, Praška, Lincer i desetak drugih svakodnevno izvode širom svijeta
 

Opera
Mocart je napisao 17 dela (i 2 pozorisne serenade) od kojih je danas poznato samo 5 opera.
Klasicna opera
U blasti opere ne moze da prevazidje granicenja tradicije opere serije-njenu staticnost i mozaicnost. Poznate su uvertire Leonora br.2 i br.3 pisane za operu Fidelio. Mocart nije bio revolucionarista drzi se tradicije.

U tradiciji koju Mocart asimiluje bile su izrazite 3 pojave:italijanska opera serija,Glukova refrmisana opera i bufo opera(nacionalna varijanta zingspil).
 

Otmica iz saraja (1781-1782)
Prva Mcartova zrela opera. Pripada zanru zingspila i zasniva se na popularnoj turskoj tematici. Ova opera kombinuje na tradicionalan nacin opere serije i i bufo opere. Mocart je bio na poziciji dramskog kompozitora. On je tvrdio da u operi poezija mora da bude poslusna kcer muzike i da muzika treba da bude prijatna-nikad ne sme prestati da bude muzika.
 

Figarova zenidba
Pripada zanru bufo opere. Kao osnov za liberto posluzio je istoimeni komad dramskog pisca Bomarsea. Ovo je bila ozbiljna komedija-komedija naravi. Premijera Figarove zenidbe bila je u Becu ali svoj prvi uspeh dozivela je posle izvodjenja u Pragu.
 

Don Djovani
Bufo opera u 2 cina. Predstavlja dramatiku suprostavljanja covekovih etickih nacela za koje vezuje mradcne demonske sile i bgato pokazuje njihovo jedinstvo i sukobljavanje.
 

Carbna frula
Pisana na njemackom jeziku u tradiciji zingspila a radnja se odvija u Egiptu. Jedna d mnogih prica vecne borbe dobra i zla. Mocart poziva na mir ljubav,dobrozu,vernost...... Carobna frula je izvodjena u Sikanderovom pozoristu u noci kada je on umro.
 

Simfonije
Napisao je 54 simfonije. Pisao je po ugledu na italijansku simfoniju. Poznate su:simfonija u Es duru,Praska simfonija,Pariska u De duru,g mol,C dur......)
 

Koncerti
Mocart se smatra za najzasluznijeg za izgradnju koncertne muzike klasicne forme.
 

Klavirski koncerti
Pisao ih je najcesce za sebe. Bio je izuzetan oijanista. Klavirske koncerte pisao je tokom celog zivota,pa se moze primetiti postepena evolucija stila.
 

Kamerna muzika
Medju kamernim delima najinteresantniji su ansmbl sa klavirom ali i neki kvarteti. Mocart je i pored toga pisao dua,trija i kvintete (za hornu,violinu,2viole i violoncelo.......)
Mocart pise dela koja su izmeju kamerne i simfonijske muzike i tu spada Mala nocna muzika.
 

Klavirska muzika
Mocart je dela najcesce izvodio sam pa je pravio improvizacije. Tipicni oblici su sonate i varijacije.
 

Crkvena muzika
Napisao je veliki br. Crkvene muzike (18 misa,7 kantata,i druga pojedinacna dela).
1783 napisao je misu u c molu ali legendarno delo je rekvijem.
Ovo delo nije zavrsio on.

 

Nazad