Maldivi (Republika Maldivi, službeno Divehi Raaje) je republika na istoimenom arhipelagu u Indijskom okeanu koju sačinjava preko 2 000 malih i niskih koralskih ostrva (atola), 840 km jugozapadno od ostrva Šri Lanke (Cejlon). Prostiru se u podnevačkom pravcu na dužini od 840 km u dva skoro paralelna niza ostrva, međusobno udaljena 30 km. Taj deo mora Maldivci nazivaju Hataru-Atoli-Medu. Naseljeno je samo 218 ostrva sa ukupnom površinom od svega 298 kvadratnih km.

 

           Glavna zanimanja stanovnika su ribolov, poljoprivreda i brodarstvo. U vreme ribolovne sezone polovina muškog stanovništva izlazi na brodovima u Indijski okean, među njima čak i mnogi dečaci. Godišnji ulov ribe dostiže 35 do 40 hiljada tona. Na ostrvima rastu banana, papaja, mango. Izvoz ribe i ribljih proizvoda daje preko 90 odsto prihoda države od izvoza.

 

             Stanovništvo je mešavina indijskih, arapskih i singaleskih (sa ostrva Cejlona) doseljenika. Ima ih oko 300 hiljada. Maldivi imaju gustinu naseljenosti stanovništva od 1007 lica na površini od 1 kvadratnog km. Zvanična religija je islam, a jezik maldivski. Glavni grad je Male na istoimenom ostrvu. U njemu živi oko 30 hiljada stanovnika.

 

             Klima je ekvatorijalno-monsunska što pogoduje intenzivnom razvoju turizma i privlačnosti ove destinacije za turiste iz celog sveta. Period monsuna traje od novembra do maja na sjevero-istoku i od juna do avgusta na jugo-istoku.

 

           Maldivima je vladala Velika Britanija sve do 26. jula 1965. godine kada su ova ostrva stekla nezavisnost. Posle smrti sultana A. A. Didija, proglašena je republika 11. novembra 1968. godine.

 

 

Nazad na pocetnu