Istorija Dinastije 


Osnivac dinastije Karadjordjevica je Djordje PetroviŠ u narodu poznatiji pod imenom Karadjordje.On je bio imucni srpski trgovac koji je 1804. podigao Prvi srpski ustanak protiv Turske imperije.Ustanak je bio uspjesan, Karadjordje je 1811. proglasen za vladara a porodica je doila pravo naslijedja. 1813. Turci su ponovo osvojili Beograd a Karadjordje je izbjegao u Austriju.Njegov sin knez AleksandarI,vratio se u Srbiju kao vladar 1842.ali je1858. svrgnut sa prijestola.
1903.na presto u Srbiju dolazi princ Petar KaradjordjeviŠ , Karadjordjev unuk.Sa njegovom vladavinom u Srbiji pocinje era demokratije i liberalizma.Za vrijeme vlade kralja Petra I Srbija je usla u Balkanske ratove 1912. i 1913. i u tim ratovima je dobila velika teritorijalna prosirenja.Pred kraj I svjetskog rata 1918. godine proglasena je Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca pod krunom kralja Petra I, koji je preminuo tri godine kasnije.
Kralj Aleksandar, koji je od 1914. vrsio duznost Princa Regenta umesto bolesnog oca proslavio se u narodu kao ucesnik Balkanskih ratova i I svjetskog rata.Nova kraljevina suocila se sa mnogim problemima. Susedne drzave zeljele su dijelove njene teritorije, a trvenja izmedju Hrvata i Srba su rasla.Godine 1929. postalo je jasno da kralj nema drugog izbora nego da nametne neposrednu kraljevsku vladavinu.To je uradio protiv svoje volje,obecavsi da ce u preimenovanoj kraljevini Jugoslaviji obnoviti demokratiju kada se postigne nacionalno jedinstvo i iskorijeni korupcija drzavnog aparata.Godine 1934. kralja je u Marseju, ubio madjarski terorista koji je radio za racun hrvatskih ekstremista,uz madjarsku i italijansku podrsku.
Sin kralja Aleksandra,prestolonaslednik Petar, imao je samo 11 godina kada mu je otac ubijen, a on postao kralj.Dodjeljena su mu tri regenta.Njegov stric, princ Pavle,ozenjen grckom princezom, postao je jedan od regenata.
Do 1941. svi jugoslovenski susedi su pali pod kontrolu nacista.Uprkos probritanske orijentacije princa Pavla, u teznji da izbjegne krvoprolice, regent je osjecao obavezu da potpise pakt o neneapadanju sa Njemackom i Italijom. Ubrzo, 17.marta 1941.princ Pavle i Kraljevska vlada svrgnuti su vojnim udarom,a mladi kralj Petar II proglasen je punoljetnim.
Nedjelju dana kasnije Nemacka,Bugarska,Madjarska i Italija napale su Jugoslaviju i vojska je bila prinudjena da kapitulira.Kralj Petar II i jugoslovenska vlada povukli su se preko Atine, Jerusalima i Kaira u London,gdje su se pridruzili brojnim vladama u izgnanstvu pred nacistickom okupacaijom Evrope.
1945.godine Tito je nezakonito ukino monarhiju, bez referenduma, a Jugoslavija se preobrazila i tokom vise od cetiri decenije ostala totalitarna jednopartijska drzava pod vlascu komunisticke partije.Kralj Petar II nikada nije abdicirao.

 

Nazad