Tipovi i vrste konja

Konje mozemo podijeliti u 3 grupe:

1. Poni konji

2. Laki konji (toplokrvni)

3. Teski konji (hladnokrvni)

 

Karakteristike ponija:

        Poni se od drugih konja razlikuje po svojoj gradji, visini, i pokretu. U u odnosu na svoju visinu, njihove grudi su duboke, duzina glave se poklapa sa duzinom izmedju grebena i najviseg dijela sapi. Poni konji su zivahni i nestasni. Poni konji odisu sigurnoscu i stabilnoscu u pokretu. Islandsi poni je jedna od najdrazih rasa svima, bas zbog njegovog hoda, kojeg jos nazivaju i toelt.

Poni konji imaju veoma siroku, kratku i elegantnu glavu, male usi, misicav vrat i snazna lejda. Rep i griva su veoma gusti i to ih stiti od vlage i hladnoce. Prosjecna visina ponija je oko 100-150cm. Oni imaju veoma snazne noge, ali one su izdrzljive sa tvrdim kopitama.

Karakteristike lakih konja:

        Oni su ustvari konji za jahanje, i njihova ledja omogucavaju lako osjedlavanje. U zavisnosti od njihove vrste raspoznajemo razliite glave: konkavna, ravna i konveksna. Imaju velike, radoznale oci, misicav vrat i veoma pokretljive usi. Misicava bedra omogucavaju im postizanje vece brzine,a dugacke noge veliki raskorak. Sposobni su za dinamican pokret. Prosjecna visina toplokrvnih konja je oko 150 - 180cm i oni su veoma intaligentni, ali i temperamentni.

Karakteristike teskih konja:

        Ova vrsta konja je krupana, siroka, i odise snagom. Oni imaju grublju glavu, masivan vrat, i siroka prsa. Pokreti ovih konja su kratki, i rezultiraju velikom vucnom snagom. Mirnog su temperameta, i  dobrocudnog karaktera, ali izrazito snazni. Najcesce se kroiste za vucu teretnih zaprega i u poljoprivredi. Njihova najcesca visina je oko 170-180cm, ali su i visi primjerci otkriveni.

 

Najpoznatije rase koja su: Holsteiner, Appalosa, Percheron i Halfinger.

 

Naslovna strana