Opis i zivotni prostor

Velicina i težina vukova se jako razlikuje jer nastanjuju vrlo velika i razlicita podrucja.Najveci vukovi (žive u šumskim podrucjima Letonije, Belorusije, Aljaske i Kanade) dosežu dužinu tela (od vrha njuške do pocetka repa) do 160 cm, a rep je dugacak još do 52 cm. U ramenima je visok oko 80 cm a mogu doseci težinu do 80 kg.
 Najmanji vukovi žive na Prednjem Orijentu i na Arabijskom poluostrvu. Dužina tela im je oko 80 cm, težina 20 kg a rep je dug oko 29 cm.Ženke su oko 2 do 12% manje od mužjaka i 20 do 25% lakše od njih.

Do pocetka razvitka poljoprivrede i stocarstva vuk je bio najrasprostranjenija zver na zemlji. Bio je rasprostranjen u cijeloj Evropi i Aziji sve do severne Afrike kao u severnoj Americi. U velikim delovima tog nekada divovskog podrucja rasprostranjenosti, a narocito u zapadnoj Evropi i severnoj Americi, ljudi su ga gotovo iskorenili. U istocnoj Evropi, na Balkanu, u Kanadi, Sibiru, Mongoliji i u manjoj meri u Iranu još postoje vece medusobno povezane populacije vukova. Inace, može ga se sresti još samo u malim, medusobno izolovanim zajednicama koje obuhvataju i manje od 100 životinja.

Vukovi žive u velikom broju najrazlicitijih okoliša. Zahvaljujuci svojoj velikoj prilagodljivosti, uspevaju živeti u ledenim podrucjima Arktika, kao i u pustinjama severne Amerike i centralne Azije. Vecina vukova nastanjuju travnata podrucja i šume. Danas je poznat pre svega kao šumska životinja, ali to je posledica cinjenice, da ga je covek vrlo davno istisnuo s otvorenih podrucja.