Pripitomljavanje vuka

 

Danas je dokazano da domaci pas potice od vuka. Geneticka istraživanja su pokazala da se tzv. „pra-pas“ odvojio od vuka još prije više od 100.000 godina.Jedna pretpostavka je, da se vuk prikljucio coveku prije oko 14.000 godina kako bi se hranio ostatcima ljudske hrane. S vremenom je postao pitomiji, a ljudi su spoznali mogucu korist od njih (tzv. torf-pas). Prema drugoj pretpostavci, vuk je u pocetku služio kao izvor mesa, prije nego se spoznalo da kao domaca životinja može biti koristan i na drugi nacin.

Kod nekih pasmina domacih pasa se srodnost s vukom još jako dobro može videti. Psi pratipa (grupa 5 u FCI kasifikaciji) kao što su samojed, sibirski haski, aljaški malamut, kanaanski pas i akita inu pokazuju i danas svojim izgledom srodnost s vukom, kao što je šiljasta njuška, šiljaste i uspravne uši i cetvrtasta grada tela. i neke druge pasmine, kao recimo nemacki ovcar pokazuju još odredenu slicnost s vukom. Ali mišljenja da to dokazuje njihovu bližu srodnost s vukovima spada u podrucje mitova.

Tokom 20. veka su u Ceškoj, Holandiji i Italiji radeni eksperimenti s uzgojnim pokrštavanjem nekih psecih pasmina s vukom. U meduvremenu se ti ogledi smatraju neuspehom, jer je kod pokrštenih vukova u vecini slucajeva dolazilo do dominantnog izbijanja vucjih osobina, kao što je plašljivost, neprilagodljivost življenju uz coveka u urbanim uvetima.