AFRICKI SLONOVI

Africki slon je najveci ziveci sisar na Zemlji.Ranije se sumski slon smatrao podvrstom africkog slona,medjutim na temelju analize DNK,uglavnom smatra posebnom vrstom.Kako bi se razlikovao africkog slona cesto nazivaju i "stepskim slonom".

RASPROSTRANJENOST

Africki slonovi ranije su zivjeli na podrucjima izmedju Sahare i juga Afrike i na podrucjima od zapadne obale Afrike od Atlanskod okeana pa sve do istocne obale Afrike,odnosno do obala Indijskog okeana.Trenutacno je njihova populacija ogranicena na nekoliko nacionalnih parkova i fondova u juznoj Africi zbog nihovog lova i unistavanja njihovog prirodnog stanista.

STANISTE

Stanista u kojima zive vrlo su raznolika.Zive pretezno u savanama,no cesto se srecu i u mocvarama i rijrcnim dolinama.Rijetko zalaze u sume,a u pravilu ne zive ni u pustinjama.Jedini je izuzetak pustinja Nambija u kojoj zivi jedna populacija koja se prilagodila tim uslovima.

GRADJA TIJELA

Africki slon najteza je zivotija od skupine onih koji jedu na kopnu.Njihova tezina varira od 3600 do 7500 kg.Muzijaci su veci od zenke.Visina muzijaka dostize do 4 m dok visina zenke dostize do 3 m. prosjecne duzine Imaju ogromne usi prosjecne duzine oko 120-125 cm.Imaju jdinstven nos,surlu,koja se razvila spajanjem sa gornjom usnom i nema kostane konstrukcje.Surla je obicno duga oko 150 cm iteska oko 135 kg.Ocnjaci su im razvijene u kljove duge oko 125 cm koji mogu zajedno teziti i do 120 kg.

NACIN ZIVOTA

Africki slonovi putuju danju ili nocu u neteritorijalnim krdima koji mogu dostici brojku ido 200 clanova,cak i 1000 tokom kisa.Njihovo se drustvo temelji na socijalnoj matrijahalnoj zajednici.Matrijarh je najstarija zenka koja vodi klan koji obicno cini oko 9 do 11 slonova.Muzjaci kad postanu polno zreli napustaju krdo i putuju sami ili u krdu drugih mladih muzjalka.Oko 25 godine pocinjeu se takmiciti oko zenki.

 

             naslovna strana