SUMSKI SLONOVI

 

Sumski slon je zasebna vrsta slona,iako je tradicionalno smatran podvrstom africkog slona.Posebnost vrste sumskog slona dugo je bila sporna,pa se cak i danas osporava.

Sumski slon je sa 2,40 m visine u ramenima znacajno manji od svog rodjaka iz savane.Kao sto mu ime govori,zivi u dzungli i ima znacajnu ulogu u sirenju sjemenja i odrzavanju raznolikosti biljnog svijeta u svom okruzenju.Pravo staniste su mu tropske kisne sume,izmedju ostalog u Zairu,Kameronu,Srednjoafrickoj Republici.

Lovci na veliku divljac i domace stanovnistvo izvjestavaju o susretima s jos manjom vrstom slonova koja je 1906. opisana pod imenom patuljasti slon,ali ju sluzbena zoologija ne priznaje kao zasebnu vrstu.Moglo bi se raditi o jednoj podvrsti sumskog slona.Savremena kriptozoologija ulaze napore da se dokaze postojenje tih zivotinja te daih prizna kao posebnu vrstu.

Postoje teorije,da je kod ovih patuljastih slonova rijec o zakrzljalim jedinkama sumskih slonova koji su os kao mladuncad bili odvojeni od majke i maticnog krda i uspijeli prezivjeti uz zastitu sume.Obzirom da u citavom zzivotinjskom svijetu nema takvih slucajeva,tu bi tezu trebalo tek dokazati.

 

naslovna strana