Virus Ebole

Virus ebole izbrisao je s lica zemlje trećinu populacije gorila
u posljednjih 15 godina.Donedavno najčešća vrsta, gorile, na rubu
je izumiranja i nalazi se na listi kritično ugroženih životinja.
Virus ebole ubija populaciju zapadnih gorila do mjere da im možda
neće biti spasa.

Gorile i ljudi

Vjerojatno prvo spominjanje gorila potiče od jednog admirala Kartage, Hanna, no njegov je prevodioc time opisao jedno pigmejsko pleme niskog rasta. Tek 1847. je prvi put opisao jedan američki misionar i novu vrstu tada, po kartaškom admiralu, nazvao Hanno.

Sve tri podvrste gorila su uvrštene na crvenu listu IUCNa. Procjenjuje se, da u prirodi živi još oko 100.000 do 150.000 jedinki.

Najbrojniji su zapadni nizinski gorile, čija populacija se procjenjuje na oko 90.000 do 100.000 jedinki. Istočnih nizinskih gorila danas živi u prirodi još najviše 15.000, dok je najugroženiji brdski gorila. Još samo 400 do 700 jedinki živi na obroncima Virunga vulkana i Bwindi planina na granici između Ugande, Ruande, Zaira Demokratske Republike Konga.

Odrasli gorile nemaju prirodnih neprijatelja, samo ponekad uspije leopardu da ugrabi nekog mladunca. najveća opasnost za životinje je krčenje šuma čime se neprekidno smanjuje njihov životni prostor. Uz to, građanski rat u Demokratskoj Republici Kongo je jako otežao provođenje mjera zaštite ove vrste.

Brojni zoološki vrtovi imaju gorile, no to su uvijek samo nizinski gorile. Nakon desetljeća poteškoća, danas uspijeva razmnožavanje gorila koji žive u zatočeništvu. Najpoznatiji zoo-gorila je bio jedan albino mužjak u zoološkom vrtu Barcelone koji je uginuo 2003. a bio je jedina poznata albino gorila. Najpoznatiji znanstvenik koji se bavio proučavanjem gorila bila je Dian Fossey.

Sistematika

Gorile su vrsta koja se prema za sada važećim stavovima dijeli na tri podvrste, zapadni nizinski gorila (G. g. gorilla), istočni nizinski gorila (G. g. graurei) i brdski gorila (G. g. beringei). U novije vrijeme postoje nastojanja da se ovo svrstavanje promijeni, no ti prijedlozi još nisu općeprohvaćeni.

Gorile su najveći od svih današnjih primata i naseljavaju prašume Afrike. Gorile su podeljene u dve vrste: na istočne (Gorilla beringei) i zapadne (Gorilla gorilla) gorile. Njihova DNK je u 97%-98% identična čovečijoj i posle dve vrste šimpanze je najbliža živa vrsta slična čoveku.

Ime

1847. godine, američki doktor i misionar Tomas S. Sevidž (Thomas S. Savage) prvi je opisao zapadnu gorilu (on ju je nazvao Troglodytes gorilla) iz dobijenih uzoraka u Liberiji. Ime je izvedeno od grčke reči Gorillai ("pleme dlakavih žena") koje je opisao istraživač Hano, kartaginški moreplovac i mogući posetilac oblasti koja je kasnije postala Sijera Leone, oko 480. godine pre nove ere.

Status

Obe vrste gorila su ugrožene i bile su predmet intenzivne lovokrađe dug period. Uništavanje prirodnog staništa i trgovina mesom su dovele do ovoga. Zbog virusa ebola, 2004. godine, došlo je do nestanka populacije od nekoliko stotina gorila u Nacionalnom parku Odzali, u republici Kongo.Nedavna studija je objavila da je ovaj virus doskora ubio više od 5.000 gorila u centralnoj Africi.

  • Dve gorile nikad nemaju iste noseve, štaviše, naučnici često identifikuju ova stvorenja po obliku otisaka njihovih noseva.
  • Gorile stvaraju 15 raspoznatljivih zvukova koji imaju svojstvena značenja

home