TEORIJE O NESTANKU

ZAŠTO SU DINOSAURUSI IZUMRLI?  
Od kada se zna za dinosauruse postoji pitanje "Zašto su dinosaurusi izumrli ?". Na to pitanje postoji golem broj raznih teorija čak preko 95. Mnoge od slijedćih teorija imaju elemente koji ih na neki način čine opravdanim, ipak, one se ponekad mogu odnositi na određenu vrstu dinosaurusa kao što su dinosaurusi biljojedi ili dinosaurusi mesožderi ili na one koji su živjeli na određenom području itd..

Promjene u atmosferi

Visoki stepen karbon dioksida uništio je embrion dinosaurusa,a okeani su postali statični. Pod statičnim uslovima smatra se da nije bilo kiseonika za nijednu vrstu koja živi u okeanu, a stoga niti hrane. Ipak ta teorija predpostavlja da su svi dinosaurusi živjeli u morskom okruženju. Atmosferske promjene nastale su širenjem vulkana i česticama prašine (vulkanskog pepela), što je izmjenilo klimu i količinu svjetla. Takođe se to može pripisati i ispuštanju otrovnih substanci kao što je selenium, koji može biti koban, i omekšati ljusku dinosaurusovih jaja.

Promjene u klimi

Promjene u minimalnoj i maksimalnoj temperaturi mogle su dovesti do stresa kod dinosaura budući da nisu imali dovoljno vremena da se prilagode. Izgleda da je svaka moguća promjena u klimi doprinjela nestanku dinosaura. Previše karbon dioksida u atmosferi i povećanje kiseonika doveli su do pojavljivanja algi te je nastala prevruća klima. To je uticalo na promjene vremenskog sistema i kiša. Toplija klima takođe ima uticajana ženke: tzv. loši uslovi za leglo budući da je oplodnja uslovljena inkubacijom temperature, a dovelo je i do smanjenja proizvodnje muške sperme što je rezultovalo smanjenjem "populacije". Presuva klima učinila je okruženje sprženo –isušenim i neprilagođenim. Blizina eksplozije supernove mogla je zagrijati gornju atmosferu, ali isto tako i poremetiti ozonski sloj i proizvesti velike oblake leda u visokoj atmosferi hladeći okruženje. Prehladna klima znači da je razvoj embriona bio spriječen pa se tako smanjivao broj dinosaura. Da su dinosauri bili hladnokrvne životinje ne bi mogli preživjeti vrlo oštre zime budući da su bili preveliki da hiberniraju tj. nisu mogli zadržati odgovarajuću temperaturu tijela.

Konkurencija s ostalim životinjama

Većinu Sjeverne Amerike okupirali su azijski mamuti , no ipak ovo objašnjenje se odnosi samo na posebni dio svijeta. Postoje takođe nagađanja da su gusjenice pojele sve biljke, tako da dinosauri biljojedi nisu imali ništa za jesti.

Promjene flore 

Cvjetanjem biljaka vrlo se uspješno proizvodi kiseonik, što povećava metabolizam i životinjsko tkivo. Ako je količina prevelika, posebno kod velikih životinja, tada neće postojati mogućnosti da jedu dovoljnu količinu hrane za preživljavanje. Postojao je brži razvoj-evolucija gljiva, posebno otrovnih vrsta, što je moglo dovesti do nestanka.

<<NAZAD