RAZVIĆE

Dinosaurusi  spadaju u najuspješnije životinje koje su ikada postojale na Zemlji. Živjeli su oko 150 miliona godina i za to vrijeme evoluirali u veliki broj različitih vrsta. Ogromni biljožderi veličine kuće su dijelili svoj svijet sa mesožderima veličine kokoške i mnogim drugim vrstama i oblicima. Dominirali su Zemljom sve dok kombinacija elementarnih katastrofa nije prouzrokovala njihov nestanak.
  
Prvi fosili dinosaurusa su pronađeni u stijenju starom oko 225 miliona godina, koje je položeno krajem trijasa.Iz tog vremena, paleontolozi pronalaze fosile najranijih prosauropoda, ornithischiana i theropoda.
  
Tokom srednjeg trijasa mali reptil zvan Lagasuchus(zecji krokodil)je živio u predijelu koji danas zauzima Argentina. Lagasuchus je bio lake građe, sa dugačkim i tankim zadnjim nogama dizajniranim za trčanje. Kao i rani dinosaurusi, hodao je samo na zadnjim nogama. U stvari Lagasuchus i njegovi bliski rođaci Marasuchus(mara krokodil) i Lagerpeton(zečji reptil), spadaju među najranije poznate dvonožne životinje.
  
Razvitak dvonožnog hodanja je bio ogroman događaj u evoluciji. Samo jedna poznata životinja prije srednjeg trijasa je hodala na dve noge. To je bio Eudibamus(originalne dijve noge), malog rasta. Njegovi ostaci su nađeni jedino u Njemačkoj.
   Struktura nogu i bedra kod Lagosuchusa je slična najranijim dinosaurusima, i razlikovala
se samo po nekoliko sitnih detalja. Dugačak rep Lagosuchusa je služio kao balans tankom vratu, dok je tijelo bilo malo i kompaktno, kao kod većine ranih theropoda (naziv za mesoždere).
Ove karakteristike nagovještavaju da je životinja veoma slična Lagosuchusu bila zajednički predak svih različitih grupa dinosaurusa.
  
Najraniji poznati dinosaurus je pronađen nedavno u stijenju starom 228 miliona godina u Argentini. Pronašao ga je Paul Sereno, paleontog muzeja u Čikagu, i nazvao ga je Eoraptor (jutarnji kradljivac). Ako su dinosaurusi nastali od životinja kao Eoraptor, morali su evoluirati veoma brzo.

                                                                                                                                     <<NAZAD