O lavovima

 

 

 

 

Lav (Panthera Leo) je sisar iz porodice mačaka. Po svojoj veličini odmah je iza tigra. Odrastao mužijak može da dostigne dužinu od 2,7 metara, uključujući i rep, visinu do 1,2 metara i težinu od 250 kg. Impozantna crna ili žutosmeđa griva pokriva im glavu, vrat i pleća. Lavice su manje i nemaju grivu.

 

 

 

Stanište:

Nekada su lavovi bili česti od južne Evrope do sjeverne i srednje Indije, te posvuda u Africi. Naseljavali su i obe Amerike sve do pleistocena. Iz Evrope su istrebljeni između 80. i 100. godine nove ere, u Aziji je opstao samo u indijskoj Gir šumi. Istrebljeni su na sjeveru Afrike i u južnoj Africi van nacionalnog parka Kruger.

Lavovi najčešće žive na otvorenim terenima sa žbunjem, raštrkanim drvećem ili močvarama sa tršćacima. Zahvaljujući žućkastosmeđem krznu odlično je prikriven u visokoj travi savana.

Afrika

Šuma Gir

Mjesta u Africi i Aziji koja naseljavaju lavovi

 

 

 

 

 

 

Fizički izgled:

Lava ima okruglu glavu, mišićavo i gipko tijelo, duge, snažne noge i dugačak rep. Sve ove karakteristike plus snažna vilica i dugački zubi čine ga savršenim predatorom. Mužijaci imaju grivu jedinstvenu među mačkama. Ona doprinosi većem izgledu i dobra je zaštita od kandži i ugriza tokom borbe. Griva snižava tjelesnu temperaturu i pomaže mužijaku da podnese ljetnu vrućinu. Boja grive varira do tamno smeđe do svijetlo žute, takođe igra važnu ulogu u vrijeme parenje.

Prosječna težina odraslog lava iznosi od 180 do 250 kilograma, a kod ženke od 120 do 150 kg. Dužina tijela kod mužijaka je od  180 do 270 cm i 150 d0 180 cm kod ženke; visina (do ramena) 120 cm kod mužijaka te 100 cm kod ženke. Dužina repa je prosječno od 70 do 100 cm. Rep završava crnim čuperkom i jedina je mačka s ovakvim repom. Uloga čuperka nije otkrivena.

 

Socijalno ponašanje:

Za razliku od drugih velikih mačaka lavovi žive u čoporima. Broj članova čopora može da bude od 3 do 30, a većinom ga čine ženke sa mladuncima. Vođa čopora je dominantni mužijak ali u čopru može se naći i više mužijaka koji su nadređeni ženkama. Veličina čopora određuje i veličinu područja čopora, koje može biti veliko od 20 do 400 kilometara kvadratnih. Mužijaci mladunci ostaju u čoporu do svoje treće godine. Kad navrše tri godine čopor ih odbacuje nakon čega žive samostalno. Tokom samostalnog života hrane se najčešće strvinama. Ako naiđe na čopor kojeg predvodi slabiji ili stari mužijak dolazi do borbe koja nerijetko završava smrću slabijeg lava. Ako dođe do promjene na čelu čopora novi vođa ubija sve mladunce. Ženke ne napuštaju čopor i obično su sve u srodstvu.

 

Prehrana:

Hranu za čopor love lavice. Ta hrana su pretežno slabe i bolesne životinje. Vrijeme u koje lavovi izlaze u lov su noć ili rani jutarnji sati. Lavovi se prikradaju lovini na tridesetak metara s svih strana i zajednički kreću u napad. Plijen ubijaju snažnim ugrizom za vrat ili gušenjem. Najčešći plijen su im: antilope, gazele, bivoli, zebre u Africi te divlje svinje i neke vrste jelenova u Indiji. Lavovi su u stanju da obore i ubiju i mnogo veće životinje od sebe. Zbog velike gladi u Nacionalnom parku Čobe, u Bocvani, počeli su da love mladunčad slonova,a ubrzo su prešli i na odrasle slonove i nilske konje. U Nacionalnom parku Kruger žirafe su im redovna hrana.

Takođe su u stanju da ubiju i druge predatore kao što su: leopard, gepard, hijena i šakal. Odraslom lavu je potrebno 7 kg mesa dnevno , a ženki 5 kg. Lav u jednom obroku može da pojede čak 30 kg mesa. Ako čopor ne može da pojede sav plijen odjednom odvuće ga u hladovinu gdje će mužijak paziti na njega.

 

Razmnožavanje:

Lavovi stiču polnu zrelost sa tri godine. Oni nemaju određeno doba godine u kojem dolazi do razmnožavanja. Mužijak pomoću Jakobsonovog organa utvrđuje po mirisu da li je ženka spremna za parenje. Ženka svoju spremnost izražava tako što legne na stomak i savije rep u stranu. U toku parenja lavovi imaju 20 do 40 kopulacija na dan koje traju po 30 minuta. U toku kopulacije mužijak čvrsto drži ženku zubima za vrat, zbog čega je ona instiktivno mirna.

Nakon perioda skotnosti koji traje 110 dana lavica donosi na svijet do 4 mladunčeta. Mladunci se rađaju slijepi, teški 1,5 do 2 kg i dugački oko 50 cm. Ostaju u skrovištu 6 do 8 sedmica tokom kojih su laka meta za grabežljice. Nako 8 sedmica majka i mladunci se opet prikljušuju čoporu gdje ih svi prihvaćaju. Mladunci sad sisaju sve ženke koje su u stanju da doje. Sisaju mlijeko do svoga 6. mjeseca. U divljini preživi samo 20% mladunaca.

Životni vijek lavova je 15 do 20 godina. Međutim mužijaci obično uginu mnogo ranije jer bivaju protjerani ili ubijeni u borbi.

 

 

 

 

Homepage

 

 

 

KLASIFIKACIJA

Carstvo

Animalia

Stablo

Chordata

Klasa

Mammalia

Red

Carnivora

Porodica

Felidae

Rod

Pathera

Vrsta

Panthera leo