ISTORIJA PARIZA

 

           Grad je nastao u trecem vijeku prije nove ere,tako sto je grupa keltskih ribara(poznatih po imenu Parisi)naselela Ile de le Cite,malo ostrvo na kome je i danas centar Pariza. Naselje se zvalo Lutecija-mjesto opkoljeno vodom. Godine 52.p.n.e.Cezar osvaja grad. Germanska plemena osvajaju ga u III vijeku, a 150 godina kasnije (451.godine) Huni sa Atilom krecu na Pariz. Tada izvjesna Zenjev obecava da ce spasiti grad molitvom. I cudo se zaista i dogodilo. Iz nepoznatih razloga Huni su krenuli u drugom pravcu, a Zenjev je proglasena sveticom,zastitnicom grada.

Klovis I proglasava Pariz prijestonicom u VI vijeku. U dvanaestom Pariz postaje grad na glasu,zapocinje gradnja Notr Dama i Luvra. Srednjovijekovni Pariz je centar umjetnosti i intelektualnog zivota Evrope. Luj XIV seli svoj dvor u Versaj ,a Pariz konacno postaje prijestonica medju prijestonicama. Svakako najzasluzniji za danasnji izgled grada je veliki urbanista XIX vijeka, Baron Hausman. On je tvorac arondismana(na koje je grad podijeljen ) Njegova ideja je da glavne tacke grada budu veliki trgovi u koje ce se ulijevati siroki bulevari,on je projektovao Operu, Bulonjsku i Vincennes park.

Glavna scena velike francuske revolucije(pad Bastilje, stvaranje Pariske komune), Pariz je. takodje, mjesto izbijanja revolucije 1830. i 1848 godine. Okruzen je novim zidovima (nazvanim Tijerijevim), 1845. godine ,a Baron Hausman iz temelja mijenja njegov izgled. Grade se velike urabane perspektive,teritoriji Pariza pripaja se 11 perifernih opstina. Na taj nacin se, 1860. godine, broj arondismana povecao sa 12 na 20, a burzujske cetvrtikoncentrisu se u njegovom zapadnom dijelu. Pad pariske komune(mart,maj 1871.) utice na promjenu opstinskog statuta grada, zbog cega on ostaje bez gradonacelnika.

Kao mjesto odrzavanja nekoliko sjetskih izlozbi(1878,1889,1900), Pariz se afirmise kao jedna od velikih kulturnih prijestonica koja broji 1900. godine 2,5 miliona stanovnika. Od 1944. Pariz zivi pod Njemackom okupacijom. Godine 1975. proglasen je teritorijalnom zajednicom, koja je istoremeno i opstina i departman, a od 1977. godine gradom upravlja izabrani gradonacelnik kome pomaze, pocev od 1983. ,savjeti arondismana predvodjeni gradonacelnicima arondismana.

<<NASLOVNA STRANA