PARIZ   DANAS...

                Grad svjetlosti. San svakom umjetnika,narocito slikara. Grad u kom svaka ulica ima bar jednu zgradu koja se nalazi u nekom prirucniku istorije ili enciklopedije umjetnosti. Za Francuze, Pariz je centar svijeta. Za ostale stanovnike planete, Pariz je metropola nad metropolama. Dive mu se i zavide danas, bas kao sto su cinili i prije 100 godina...

Pariz je administrativni centar regije Il-de Frans na rijeci Seni , na 25 metara nadmorske visine.To je glavni grad Republike Francuske, sa predgraddejima ima oko 6 miliona stanovnika.  Na obalama Sene , kao srce Francuske, Pariz odrazava zivot, kulturu i istoriju svoje zemlje. To je bez ikakvog pretjerivanja jedan od najljepsih gradova na svijetu.

U blizini Pariza je  Versaj sa dvorcem bivsih kraljeva , okruzen jedinstvenim parkom kome se podjednako dive kako domaci,tako i strani turisti. Laka magla koja jutrom lebdi nad Senom , uporni pjesaci na njenim oblama,rascvjetali kestenovi,zvona Bogorodicne crkve...sve je to sastavni dio stostrukog lica Pariza.

Pariz se razvijao u koncentricnim krugovima oko ostrva Site, sve do danasnjih granica. Putokazi i svjedoci jedne istorije u kojoj je glavni grad postavljen na celo jedne centralizovane drzave, spomenici Pariza,danas posveceni turizmui kulturi, prije svega su simbol politicke moci: svaka epoha, svaki rezim zelio je da ima vlast nad gradom, njegovim planom, njegovim sirenjem i uljepsavanjem. Medjutim monumentalni Pariz ,ne samo da ne sacinjava neharmonicnu cjelinu,vec naprotiv ,kod njega je uvijek prisutan neki poseban osjecaj ,kao da se i najsmjelije novine pokoravaju nekom odredjenom duhu grada,nekom opstem planu i;i organizacionim principima starim nekoliko vijekova. bilo da se misli na savrseno uklapanje rijeke u grad ili na uredjenje velike istorijske perspektive,loja pocinje od Luvra da bi se zavrsilana svodu Defansa.

Svaki posjetilac Pariza opcinjen je privlacnoscu pariskih spomenika. Pariz je bio opsjedan, porobljen, oslobadjan, pa ipak postoje mnogi razlozizbog kojih ga turisti vijekovima posjecuju sa savih strana svijeta, jer Pariz nije samo jedan grad, vec cijeli svijet za sebe.

<<NASLOVNA STRANA