ISTORIJA

 

ARHEOLOŠKA OTKRIĆA POKAZUJU DA JE NORVEŠKA BILA NASTANJENA POČETKOM DESETOG MILENIJUMA PRIJE NOVE ERE. ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA DA SU PLEMENA DOLAZILA IZ REGIJA SJEVERNE NJEMAČKE, RUSIJE I FINSKE I NASELJAVALA OBALU.

U DEVETOM VIJEKU NORVEŠKA SE SASTOJALA OD VIŠE MALIH KRALJEVSTAVA. PREMA PREDANJU HARALD IH JE 872. GODINE UJEDINIO I POSTAO PRVI KRALJ UJEDINJENE NORVEŠKE.

VIKINŠKO DOBA (OD 8. DO 11. VIJEKA) JE BILO DOBA UJEDINJENJA I EKSPANZIJE. NORVEŽANI SU NASELILI DIJELOVE ISLANDA, FARSKIH OSTRVA, GRENLANDA, BRITANIJE I IRSKE. NORVEŽANI SU OSNOVALI DANAŠNJE IRSKE GRADOVR LIMERIK, DABLIN I VOTERFORD I USPOSTAVILI TRGOVAČKE KOMUNE U BLIZINI KELTSKIH NASEOBINA. ŠIRENJU HRIŠĆANSTVA SU DOPRINIJELI KRALJEVI OLAV TRIGVASON (995 - 1000) I St. OLAV (1015 - 1028), IAKO JE PRVI HRIŠĆANSKI KRALJ BIO HAKON DOBRI.

KUGA JE 1349. GODINE UBILA SKORO POLOVINU STANOVNIŠTVA, DOVELA DO PROPADANJA DRUŠTVA I EKONOMIJE. KRAJEM 14. VIJEKA DANSKA, ŠVEDSKA I NORVEŠKA ULAZE U KALMAR UNIJU POD KONTROLOM MARGARITE PRVE, DANSKE KRALJICE. IAKO JE ŠVEDSKA IZAŠLA IZ UNIJE 1523., NORVEŠKA OSTAJE U UNIJI DO 1814. MNOGI OVAJ PERIOD NAZIVAJU "ČETIRISTOGODIŠNJA NOĆ" JER JE KRALJEVSKA, INTELEKTUALNA I ADMINISTRATIVNA VLAST BILA U KOPENHAGENU, DANSKA. NAKON ŠTO SU NAPADNUTI OD VELIKE BRITANIJE, DANSKO - NORVEŠKA UNIJA ULAZI U ALIJANSU SA NAPOLEONOM. POSLIJE RATA SU NA GUBITNIČKOJ STRANI I DANSKO - NORVEŠKI KRALJ PREDAJE NORVEŠKU ŠVEDSKOM KRALJU, A NORVEŠKE PROVINCIJE ISLAND, GRENLAND I FARSKA OSTRVA OSTAJU POD DANSKOM KRUNOM. ŠVEĐANI SU VOJNOM SILOM PRIMORALI NORVEŽANE NA UNIJU I NAMETNULI DINASTIJU BERNADOT (BERNADOTTE) ZA VLADARE NORVEŠKE.

KRISTIJAN MIKELSEN (CHRISTIAN MICHAELSEN), BRODSKI MAGNAT I DRŽAVNIK JE BIO PREMIJER OD 1905. DO 1907. ON JE ODIGRAO NAJVAŽNIJU ULOGU U MIRNOM ODVAJANJU NORVEŠKE OD ŠVEDSKE 7. JUNA 1907. GODINE. NA NACIONALNOM REFERENDUMU JE ODLUČENO DA NORVEŠKA POSTANE KRALJEVINA, A ZA KRALJA JE IZABRAN DANSKI PRINC KARL. ON JE NAKON KRUNIDBE UZEO IME HAKON (HAAKON) VII.

HOME  ۩