P O L I T I K A

 

 

NORVEŠKA JE USTAVNA MONARHIJA SA PARLAMENTARNIM SISTEMOM VLASTI. KRALJ IMA MALO OVLAŠĆENJA I NJEGOVA FUNKCIJA JE VIŠE CEREMONIJALNA. IPAK, KRALJ ( NAKON IZBORA ) PREDLAŽE PARLAMENTU PREDSJEDNIKA VLADE I MINISTRE. SVAKOG PETKA KRALJ SE SASTAJE SA VLADOM U KRALJEVSKOJ PALATI. KRALJ OTVARA ZASJEDANJE SKUPŠTINE U SEPTEMBRU, ORGANIZUJE PRIJEME STRANIH AMBASADORA, GLAVNOKOMANDUJUĆI JE NORVEŠKE VOJSKE I VRHOVNI JE POGLAVAR NORVEŠKE CRKVE.

 

NORVEŠKI PARLAMENT, STORTINGET, TRENUTNO BROJI 169 POSLANIKA. ONI SU BIRANI IZ 19 REGIJA NA PERIOD OD ČETIRI GODINE, PREMA SISTEMU PROPORCIONALNE ZASTUPLJENOSTI.

SUDSTVO SE SASTOJI OD VRHOVNOG SUDA (18 STALNIH SUDIJA I VRHOVNI SUDIJA), APELACIONOG SUDA, OKRUŽNIH I OPŠTINSKIH SUDOVA.

DA BI SE FORMIRALA VLADA, VIŠE OD POLA ČLANOVA MORA PRIPADATI NORVEŠKOJ CRKVI.

U DECEMBRU SVAKE GODINE NORVEŠKA ŠALJE BOŽIĆNO DRVCE VELIKOJ BRITANIJI U ZNAK ZAHVALNOSTI ZA POMOĆ TOKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA. CEREMONIJA ISPRAVLJANJA DRVCETA SE ODRŽAVA NA TRAFALGAR SKVERU.

NOVINARI BEZ GRANICA SU RANGIRALI NORVEŠKU NA PRVO MJESTO (DIJELI SA ISLANDOM) U SLOBODI ŠTAMPE.

NORVEŠKA JE ČLAN UJEDINJENIH NACIJA, NATO ORGANIZACIJE I ORGANIZACIJE ZA SARADNJU I RAZVOJ. NA DVA PLEBISCITA, ODRŽANIM 1972. I 1994., NORVEŽANI SU ODLUČILI DA NE PRISTUPE EVROPSKOJ UNIJI.

HOME  ۩