Stenjecak (canine distemper)  

 

    Uzrocnik bolesti je virus,a bolest je veoma zarazna i smrtonosna za pse.Napada i mlade i odrasle pse, sa razlikom da je kod stenaca smrtnost veca.Znamo za slucajeve da su psi stari 10 godina umrli od ovog virusa.

    Period inkubacije je od 3 do 15 dana od kontakta sa bolesnim psom. U svom pocetnom stadijumu ova bolest lici na mnoge druge. Pas je potisten, odbija hranu. Temperatura je povisena do 41 stepeni. Nakon nekoliko dana sluzokoza očiju postaje crvena a iz nosa mu curi iscedak, prvo vodnjikav, a zatim gust i lepljiv. Pas pocinje suvo da kaslje, iscedak iz nosa postaje zelenkast. Zatim pocinju i crevne smetnje - uporni proliv i povracanje. Posle dve-tri nedelje od prvih simptoma, dolaze nervni grcevi facijalnih misica tzv. "tikovi" i grcevi po celom telu. Ova faza bolesti ima smrtan ishod ili teske posledice degeneracije kostiju, nerava, slepilo...

    Postoji imunoserum koji moze spasiti psa i daje se u pocetnom stadijumu bolesti.
Imunoserum su gotova antitela protiv virusa i noviji su proizvod na trzistu. Imuno serum nije vakcina vec su to gotova antitela i proizvodi se i u Sloveniji. Boca sa dozom za vise upotreba kosta oko 30 eura kod nas. Procitajte uputstvo, tj. daje li se pod kozu ili u meso! Proverite za koji virus je imunoserum ili je za kombinaciju vise virusa!


    Preventivna vakcinacija svake godine je jeftino i sigurno resenje od ove bolesti i treba vakcinisati i stare i mlade pse. 

                                                                           Ne prenosi se na ljude.

<<back