TURNIRI

 

Tenis se igra na amaterskom i profesionalnom nivou, uglavnom na turniskom principu, po sustavu ždrijeba i eliminacija. Tenis se profesionalno igra na turnirima čiji sudionici dobivaju novčane nagrade. Profersionalne turnire organiziraju i za njih propisuju pravila dvije organizacije: ATP koja brine o muškom tenisu te WTA koja brine o ženskom tenisu. Ti su turniri u većini slučajeva odvojeni, osim u slučaju Gran Slam turnira. Svaki nastup tenisača i tenisačica na profesionalnim turnirima se boduje, te se onda dobija rang-lista koja pokazuje trenutni plasman pojedinca u svjetskom tenisu. Biti na prvom mjestu na toj ljestvici stvar je prestiža te rezultat koji mogu ostvariti samo najbolji tenisači na svijetu u tom trenutku.

 

 

 Grand Slam ili cetiri najveca turnira

 

 cetiri najpoznatija turnira, s najvećim novčanim nagradama i najvećim brojem bodova, za koje se obično koristi eng. izraz Grand Slam, jesu:

 Australian Open       (Australija)                                                       

Roland Garros      (Francuska)                                                            

Wimbledon            (Engleska)                                               


US Open                   (Sjedinjene Drzave)                              

 

 

 

Davis i Fed kup

 

 

Od velike važnosti su i turniri tzv. masters serije i poznati Davis Cup u kom teniseri igraju u reprezentaciji koja predstavlja njihovu državu. Turnir gdje teniserke igraju pod svojom zastavom zove se Fed Cup.

 

<<nazad