OPREMA

Oprema za mušičarenje

Fiberglas (stakloplastika) kao materijal za izradu štapova se pojavio 1940-tih godina. U prvo vrijeme fiberglas je bio postavljen oko drvene osnove tijela štapa, da bi kasnije bio puni fiberglas a još kasnije cijevi izradene od ovog materijala. Sve je ovo radeno da bi se štap uradio sto lakši.

Štapovi od grafitnih vlakana su predstavljeni 1973. godine i izazvali su pravu senzaciju. Lakši, manjeg precnika i jaci od fiberglasa omogucili su mnogo duže zabacaje na radost ribolovaca. Ovaj materijal se stalno poboljšava tako da danas imamo vitke, jake i dugacke štapove koji mogu izdržati i najvece ribe.
Najnoviji tren u materijalu od koga se prave štapovi je bio karbon.

Na šta treba obratiti paznju prilikom kupovine štapa
Industrija danas nudi obilje tankih vitkih ljepotana po cijenama pristupacnim za svaki džep. Grafit je najpopularniji i najviše pažnje cemo posvetiti štapovima izradenim od ovog materijala.

Težina štapa
Prva stvar koju moramo riješiti je vrsta ribe koju cemo loviti na mušice. Od toga zavisi koju cemo težinu štapa i strune nabaviti. Štapovi, kao i strune imaju težinske oznake i one su od 1 do 15. Svaki mušicarski štap treba da ima ovu brojnu oznaku. Ispred toga moze da bude AFTMA što je skracenica za udruženje proizvodaca mušicarske opreme i pribora i predstavlja standard. Ovaj standard je uveden kako bi se mogli kombinovati štapovi, strune i predvezi razlicitih proizvodaca. Štapovi mogi imati i slovnu oznaku kao recimo WF što je u stvari oznaka strune za koju je namjenjen. Manji brojevi predstavljaju štapove namjenjene lakšem ribolovu (manje ribe), dok se štapovi sa vecim brojem koriste za teški ribolov. Da bi još pojednostavnili recimo da se štapovi težinske oznake od 2 do 5 upotrebljavaju za lov manjih riba kao što je lipljen i manje pastrmke. Štapovi sa težinskim oznakama od 6 do 8 su pretežno namjenjeni za lov pastrmke, dok one sa oznakama od 9 do 15 koristimo za lov štuke, salmona, tarpona itd.

Dužina štapa
Druga stvar je velicina rijeke na kojoj pretežno lovimo. Od ovoga zavisi koju dužinu štapa treba uzeti. Štap od 9 fita na potoku širokom desetak metara i obraslom gustim rastinjem ce vam samo smetati jer necete imati dovoljno prostora da se "razmašete". Sa druge strane kratak štap na velikoj rijeci ili jezeru ce vam davati krace zabacaje tako da necete moci doseci željenu daljinu.
Tako štapove do 8 fita koristimo na manjim rijekama koje su obrasle rastinjem, ukratko za ribolov sa ogranicenim prostorom. Štapovi duzine od 8 do 9 fita su najpopularniji za lov pastrmke i bassa. Omogucuju duge zabacaje i dobru kontrolu strune. Štapovi dužine preko 9 fita su idealan izbor za velike rijeke, otvorene vode kao morske zalive i velika jezera, rijeke nastanjene salmonom i na svim ostalim mjestima gdje je dug zabacaj preduslov za veliku ribu. Ako planirate loviti iz tzv. "FLOAT TUBE" idealan štap je 10 fita dugacak.

Akcija štapa
Treca stvar je akcija štapa. Štapovi brze akcije "FAST ACTION" su savitljivi u vršnoj trecini štapa. Omogucuju ribolovcu da zabaci daleko i u vjetrovitim uslovima ribolova kao i na velikim vodama. Spora akcija "SLOW ACTION" je štap koji se savija cijelom svojom dužinom. Namjenjeni su za krace i precizne zabacaje. Idealni su za ribolov sa predvezima koji imaju veoma tanke vršne dijelove. Obzirom na njihovu mekocu ublažuju skokove i omogucuju lagano spuštanje mušice bez kidanja predveza. štapovi srednje akcije "MEDIUM" ili "MODERATE ACTION" predstavljaju neku sredinu me?u gore navedenim. Savitljivi su u gornjoj polovini i dobar su izbor za pocetnike.

Koliko djelova
Cetvrto je koliko dijelova treba da ima štap. Mušicarski štapovi se standardno izraduju iz dva dijela, medutim ako puno putujete da bi lovili izaberite štap od tri ili više dijelova. Ovo ce vam smanijti glavobolje oko pakovanja opreme.

Ostale sitnice koje život znace su materijal od kojeg je izraden rukohvat. Obicno je to pluta, ali može biti i neki spužvasti materijal. Provodnici ili ringle na štapu. Mušicarski štap ima veci broj provodnika od štapa za ostale nacine ribolova. Mogu biti standardnog oblika ili izradeni od specijalne žice što smanjuje težinu štapa ali dovodi u opasnost životni vijek vaše strune. Naime ovi provodnici ako nisu napravljeni od kvalitetne žice mogu lako poderati vašu strunu narocito ako ste pocetnik. Nosac za rolu može biti izraden od plastike a oni skuplji su od recimo ružinog drveta.

Dakle ako se odlucite kupiti mušicarki štap optimalan za vecinu situacija u kojima cete se naci vas izbor neka bude štap namjenjen struni težine 5 ili 6, a dužina neka bude izmedju 8 i 9 fita, akcija medium ili medium-fast.


Nazad