VRSTE RIBOLOVA

 

Ribolov umjetnom mušicom na jezeru

Na jezeru isto možemo loviti umjetnim mušicama. Koristimo suve mušica, mokre mušice i nimfe. Vrstu mušice za ribolov biramo ovisno o vremenu, godišjnem dobu, dobu dana te insektima koji se u to vrijeme roje na vodom ili žive u vodi. Najpouzaniji način je da se uhvati par vrsta insekata i po ponašanju ribe (znakovima na ili u vodi) ocjenimo koju vrstu insekata riba jede u to vrijeme. Nakon toga izvajamo potencijalne insekte iz asortimana ulovljenih i biramo mušice prema njima. Važno je izabrati boju, veličinu i oblik insekta kojeg imitiramo. Ovisno o vrsti mušice koju koristimo razlikujemo i način ribolova. Zbog velike udaljenosti i velike površine jezera obično se koristi ribolov štapom za sportski ribolov na mušice i vodenom kuglom koja se koriti kao plovak i kao otežanje da možemo izvesti dovoljno dalek zabačaj.

Ribolov na moru

Na moru se također može loviti riba iz zabave. Ovisno o vrsti ribe koju lovimo koristimo opremu za športski ribolov ali i mamce. Posebno je uzbuđenje što zbog raznolikosti vrsta nikad neznamo koju ćemo ribu uhvatiti sve dok je ne izvučemo na obalu.
Na moru se lovi štapom za ribolov:
 

Ronjenje sa bocama kisika i lov puškom je nastrože zabranjeno u cijelom svijetu. I ovdje je pravilo kad dođete na neko ribolovno područe da se raspitate za lokalnu ribolovnu udrugu te nabavite potrebite dozvole i raspitate se o tome gdje se smije loviti, koja riba te smije li se i koliko ulovljene ribe ponijeti. Obično se na moru sva riba ulovljena štapom može ponijeti ali ipak to provjerite.

Sportski ribolov

Boravak u prirodi svakako djeluje opuštajuće. A nadmudrivanje ribe te hvatanje i prilagođavanje tehnike ribolova, pokreta ruku i štapa ponašanju ribe vodeći računa o vodenim strujanjima. Rezultiraju prevaraom te izvlačenjem ribe iz vode. A to je sav smisao športskog ribolova. Nadmudriti divlju životinju i prevariti je te izvaditi iz vode. I obično nakon slikanja, a ponegdje i oproštajnog poljubca vratiti u vodu.

Nazad