GEOGRAFIJA

Brazil je 5. po veličini država na svijetu. Nalazi se u Južnoj Americi, i ujedno je najveća država na tom kontinentu. Nju većinom prekriva tropska šuma, a na istočnoj strani izlazi na Atlantski okean. Kroz Brazil protječe jedna od najvećih rijeka na svijetu Amazona.

Amazona ima najveću količinu vode od svih rijeka na svijetu. Glavne rijeke koje protječu kroz Brazil su: Amazona, São Francisco, Tocantins...

Hidrografija

Brazil se hidrografski dijeli na tri riječna slijeva, od kojih Amazonski slijev obuhvaća oko 60% teritorija, slijev rijeke La Plata oko 17% a ostatak pripada rijekama istočnog Brazila.

Amazona (portugalski: Río Amazonas, španjolski: Rio de las Amazonas) je vodom najbogatija rijeka na Zemlji, čiji protjecaj iznosi 180.000 m³ u sekundi. Izvire u Peruanskim Andama pod imenom Marañón, a kao rijeka Ucayali teče prema istoku. Prima veliki broj pritoka od kojih neke (Madeira i Purus) svojom dužinom nadmašuju Dunav. Daljni tok se odvija estuarijem i završava se ulijevanjem u Atlantski okean.

Dužina toka sa izvornim rijekama je 6.180 km, a plovna dužinom je od 4.100 km. Slijev Amazone obuhvaća površinu od oko 7 milijuna km², a sve to ga čini najvećom rijekom na svijetu. Kada se izlije, Amazona je široka dvostruko više od širine Jadrana. Na ušću Amazone nalazi se otok Marajó veličine Danske.

Ostrva

Veća brazilski ostrva u Atlantskom okeanu su:

Regije

Kopneni dio Brazila se obično geografski i statistički dijeli na pet regija: Sjevernu, Sjeveroistočnu, Središnjozapadnu, Jugoistočnu i Južnu regiju.

Klima

Jugozapadna obala i primorje Brazila imaju vlažnu i vruću klimu. Na Brazilskom gorju ljeta su svježa, a godišnja količina padalina manja. Samo na krajnjem sjeveroistoku količina padavina je vrlo mala (400-500 milimetara). Amazonska nizina ima pretežno ekvatorijalnu klimu sa jednolično raspoređenim padalinama tokom cijele godine (oko 1.000 mm uz obalu i oko 2.000 mm u najzapadnijem dijelu). Najjužniji dio Brazilskog gorja zalazi u suptropsku zonu, prelazeći na krajnjem jugu u umjereni pojas.

Veći dio zemlje ima osjetne sezonske promjene u količini kiše, temperaturi i vlažnosti. Zima u Brazilu traje od lipnja do kolovoza sa prosječnom temperaturom 13-18 °C. Leti (prosinac-veljača) Rio je vreo i vlažan, sa temperaturom iznad 30 °C. U ostalom dijelu godine temperature se kreću do 25 °C. Sjeveroistočna obala je jednako vrela kao i Rio, ali je manje vlažna i zagušljiva. Amazonska nizina je dio zemlje, koji prima najveću količinu kiše.

Nazad