DUBLIN

Za Dablin (Baile Átha Cliath), glavni grad Irske, mnogi tvrde da je jedan od najprijatnijih gradova na svetu, mesto gde svi žele da dođu i ostanu. To je živ komercijalni centar u koji su se doselile brojne mutinacionalne kompanije. Istovremeno je i kulturna metropola za umetnike iz celog sveta (kao Pariz 20-tih i Njujork 50-tih i 60-tih godina XX veka). Nalazi se na istočnoj obali Irske, približno 160 milja od Corka (Kork), drugog po veličini grada u republici, i oko 100 milja od Belfasta, najvećeg grada u Severnoj Irskoj.

    Područje pod nazivom Dublin 2 (poštanska oznaka) zauzima veliki deo jugoistočnog dela grada i u njemu se nalaze neke od najzanimljivijih četvrti. Tu se nalaze Trinity College, Stephen's Green i okolina ulice Graffton. Dublin City se poslednjih godina ubrzano razvija zahvaljujući nezapamćenom rastu ekonomije, što se lako može videti baš u ovom delu grada. Primetan je rast trgovine i bankarstva, kao i proizvodnje i obrade. Područje Dublin City-ja od Harcourt Terrace-a i predgrađa do Stephen's Green-a i ulice Dame je puno pravnih, finansijskih, upravnih i drugih poslovnih zgrada koje predstavljaju jedan od mnogih stubova razvitka ovog grada.

    Infrastruktura Dublin City-ja se konstantno razvija, uključujući i sve vidove transportnih i javnih službi. Glavno prevozno sredstvo u Dablinu čine autobuska i železnička mreža koje u ovom delu grada imaju i kružne linije. Glavna međugradska autobuska stanica se nalazi u Busaras-u (Beresford u severnom delu grada); glavna železnička stanica u njenoj neposrednoj blizini, u ulici Pearse.Glavne međugradske železničke stanice se nalaze u Heuston-u i u Connolly-ju (smeštena u ulici Amiens pokraj Busaras-a).

 

 

Grafton street:

U ovoj ulici je sve povezano sa shopping-om.To je mjesto gdje se nalaze sve poznate radnje.Mogu se naci i radnje nekih svjetski poznatih brendova.Takodje,dok kupujete možete uživati u predstavama uličnih izvodjača koji zaista znaju kako da pridobiju pažnju prolaznika.Neki od njih su veoma dobri.Medjutim,ako niste raspoloženi za dobru kupovinu,ova ulica je takodje veoma  interesantna,jer u njoj možete provaci svaku vrstu zabave.

 

Irski pub-ovi:

U Dublinu,odlazak u pub predstavlja jednu od najzastupljenijih večernjih aktivnosti.Irci,ali i mnogi turisti posjećuju ova mjesta da bi se opustili i uzivali u društvu prijatnih ljudi.Kako su pub-ovi veoma popularni tako su se razvile i razne vrste.Tako,npr od pub-ova u Dublinu možete naci:

 

            

                                                                                                            <<nazad<<