Grad svjetlosti

                

                                         

Grad svjetlosti. San svakog umjetnika, naročito slikara.Grad u kome svaka ulica ima bar jednu zgradu koja se nalazi u nekom priručniku istorije ili enciklopediji umjetnosti. Za Francuze, Pariz je centar svijeta. Za ostale stanovnike planete- metropola svih metropola. Dive mu se i zavide mu danas koliko su to činili i prije sto godina.
 

Pariz je glavni grad Francuske, na objema obalama Sene, sa 2,125.246 stanovnika (1999., metropolsko područje 11,174.743). Centar kulturnog, političkog, industrijskog i trgovačkog života cijele države, pored toga centar umjetnosti i mode čitavoga svijeta. Sve vrste industrije, osobito modni artikli, parfemi, nakit, igračke, hemikalije, automobili, avioni i dr. Veliki promet stranaca, dvije međunarodne zračne luke - Charles de Gaulle i Orly, te zračna luka za domaći promet Le Bourget.
Osobitost Pariza su sjajne široke ulice (bulevari i avenije) i trgovi, a poznati dijelovi grada su: Montparnasse, Montmartre - brežuljak poznat kao umjetnička četvrt, a nalazi se na 126 m nadmorske visine, te je ujedno i najviša tačka Pariza. (noćna zabavišta: Moulin Rouge, Folies Bergère), studentski Quartier Latin. Parkovi: Tuileries, Champs-Élysées, Luxembourg, Bois de Boulogne, groblje Père-Lachaise, znamenita konjska trkališta (Longchamp, Auteuil).
Među kulturnim i obrazovnim ustanovama su Sveučilište (Sorbonne, osnovano 1253., godine 1970. podijeljeno u 13 manjih sveučilišta), konzervatorij, École des Beaux-Arts i druge visoke škole; mnoga pozorišta (Opéra, Comédie-Française, osnovano 1680.), muzeji: Louvre (znamenita galerija slika), Luxembourg, nacionalna biblioteka (više od 10 milijuna knjiga).
Ile de la Cite predstavlja "srce" Pariza, sa najstarijim i najznamenitijim građevinama, od gotičkog i baroknog, do renesansnog stila
.

Pariz je zaseban departman u Francuskoj sa brojem 75 i sedište administrativnog regiona Il-d-Frans (Île-de-France). Sem Pariskog departmana u njegov sastav ulaze i: Eson (Essonne) broj 91, Ot-d-Sen (Hauts-de-Seine) broj 92, Sena-Sen-Deni (Seine-Saint-Denis) broj 93, Sena i Marna (Seine-et-Marne) broj 77, Dolina Marne (Val-de-Marne) broj 94, Dolina Oaze (Val-d'Oise) broj 95 i Ivelin (Yvelines) broj 78.
Pariz je podeljen u dvadeset numerički organizovanih oblasti (arondismana). Arondismani su raspoređeni po spiralnoj šemi, sa prvim arondismanom u centru grada. Takođe je poznat po imenu 'Grad Svetlosti' i predstavlja značajan izvor turističkih prihoda Francuske.
Pretpostavlja se da je Pariz ime dobio po plemenu Parisii.

Gospodarstvo Pariza

Gospodarsko blagostanje Pariza i regije koja ga okružuje, zasnovano je na financijskim institucijama, turizmu i transportu. Krajem 20. st. teška se industrija povukla iz Pariza u druge dijelove Francuske, ostavivši prostor za drugačiju vrstu razvoja - u gradu sada djeluju modne kuće, draguljarnice i ostali proizvođači luksuznih predmeta, smješteni zapadno od Louvrea, a farmaceutske, elektroničke i automobilske tvrtke preselile su se u predgrađe. No, turizam, s preko 30 milijuna turista godišnje, svakako je jedna od najvažnijih privrednih grana u Parizu. Kulturna i umjetnička slika Pariza privukla je i velik broj izdavačkih kuća.


DANAŠNJI PARIZ
Francuzi pravim Parizom smatraju deo grada uokviren perifernim autoputem. Površina 105km2 i 2.000.000 stanovnika. Pariz sa periferijom zauzima 2300km2, prečnika 50km i ima 9.000.000 stanovnika. Gradsko ostrvo (Ile de la Cite) je srce Pariza. Sena deli grad na:
    Levu obalu (RIVE GAUCHE): stari univerziteti, ministarstvo, velike knjižare - Glava Pariza
    Desnu obalu (RIVE DROITE): poslovne i trgovinske četvrti - ruke Pariza.

 

                                                                                         nazad na početak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

                                                                   nazad na početak