SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

SADUmjetnostStanovništvoGeografijaGalerijaKviz

12. oktobra 1492. godine Christopher Columbus otkriva Ameriku, iskrcava se na otok San Salvador u Bahamskom arhipelagu. 1607. godine kolonizatori osnivaju prvo stalno naselje u Jamestrownu, Virginia.

          4. jula 1776. godine trinaest američkih kolonija potpisuje Deklaraciju o nezavisnosti, američki Ustav, koji je do danas ostao nepromijenjen. 3. septembra 1783. godine Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države potpisuju Pariški sporazum, kojim se priznaje američka nezavisnost. Nova država se proteže od Kanade do Floride na jugu, teod Atlantika do rijeke Mississippi na zapadu. 30. aprila 1789. godine George Washington je proglašen za prvog predsjednika Sjedinjenih Država. 1880. godine glavni grad se seli iz sjedišta u Philadelphiji u Washington D.C.

          1803. godine Sjedinjene Države kupuju teritorije Louisiane od Francuske i tako udvostučuju svoju teritoriju. Od 1812 do 1814. godine, Velika Britanija i Sjedinjene Države vode rat. U tom ratu britanci spaljuju Capitol i Bijelu kuću u avgustu 1814. godine, i time se povećava broj američkih dobrovoljaca u borbi protiv britanaca. 1844. godine F.B.Morse šalje prvu telegrafsku poruku iz Washingtona D.C. u Baltimore, Maryland. Od 1846 do 1848. godine vodi se rat između Sjedinjenih Država i Meksika. Pobijedivši Meksiko, Sjedinjene Države dobivaju široki pojas teritorija od Texasa do Tihog okeana.

          20. decembra 1860. godine Južna Carolina se odcjepljuje od Unije država, zajedno s još pet država, kao odgovor na izbor Abrahama Lincolna za predsjednika.
Lincoln se protivio širenju robovlasništva na zapadne teritorije. Ovih šest država orga- nizuju Konfederaciju, kojoj se pridružuje još pet država, čineći jedanaest država članica Konfederacije. Započinje Građanski rat, koji traje od 12. aprila 1861 do 9. aprila 1865. godine. Rat je okončan predajom vojske Konfederacije generalu Grantu, komandantu snaga Unije.

          1867. godine Sjedinjene Države Amerike su kupile teritorij Aljaske od Rusije.

 Vjerovatno ni jedna zemlja na svijetu nema nema toliko rasa, etničkih i kulturnih raznolikosti kao što imaju SAD. Kao dokaz za to je postojanje domorodaca (native Americans: Indijanci, Aleuti, Eskimi), crnaca-porijeklom iz Afrike, koji su dovoženi kao robovi u SAD. Nacionalna homogenost karkter je obogaćen,testiran,i konstantno bivan redefinisan od strane  desetina miliona imigranata koji  su došli ovdje nadajući se  boljim socijalnim,političkim,i ekonomskim prilikama  nego što su imali u zemljama iz kojih su došli.

 

 

 

 

  "Znanje.org" ne odgovaraza sadrzaj pojedinacnih stranica.