Muzeji

U ulici Paseo del Prado nalaze se u takozvanom muzejskom trouglu tri muzeja umetnosti koja su od svetskog značaja. To su: Muzej Prado, Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija i Muzej umetnosti Tisen-Bornemica.

Muzej Prado (sp. Museo del Prado) se nalazi na istoimenom šetalištu, Paseo del Prado i pripada najvažnijim slikarskim muzejima sveta i nudi jedinstveni spektar evropske umetnosti: Slike Goje, El Greka, Van Goga ...

Nacionalni muzej i umetnicki centar Kraljica Sofija (sp. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía) je nazvan po španskoj kraljici Sofiji i obuhvata kolekciju slika i skulptura značajnih umetnika 20.veka: Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Grisa. Jedna od najvažnijih slika ovog muzeja (od istorijskog značaja za Španiju), je Pikasova slika-mural Gernika.

Muzej umetnosti Tisen-Bornemica (sp. Museo Thyssen-Bornemisza) je jedan od najznačajnijih muzeja privatne kolekcije slikarstva u svetu, sa slikama koje datiraju iz doba romanike i gotike.

Nacionalni arheološki muzej nudi zbirku predmeta iz perioda od praistorije do srednjeg veka. Posebno interesantan i totalno različit od ostalih muzeja je Muzej šunke (sp. Museo de Jamón), jer predstavlja izložbu šunke koja visi na tavanicama i zidovima. Postavka ovog čudnog muzeja stalno se menja kako bi sveže mirisala.

Ulice

Ulica Alkala je raskošna ulica koja se prostire od Puerta del Sol i vodi u pravcu predgrađa Alkala de Enares. Između Puerta del Sol i Plasa de Sibeles nalaze se reprezentativne građevine.

Paseo del Prado je veoma široka ulica koja vodi od železničke stanice Atoća do Plasa de Sibeles. U njoj su veliki hoteli i muzej Prado.

Paseo de la Kasteljana je najvažnija ulica Madrida, a počinje na trgu Kolumbo(Plaza Colón) i ide u pravcu severa.

Gran Vija je ulica u kojoj je red velikih bioskopa, modnih prodavnica i špansko telefonsko udruženje Telefonika.

Po ulici Uertas nazvana je čitava četvrt u kojoj su živeli i radili poznati pisci kao što su Servantes, Lope de Vega, Kevedo, Gongora... Osim mesta, za njih je zajedničko i vreme, jer su oni bili pisci, pesnici i dramaturzi Zlatnog veka. Ovo je jedna od najvažnijih pešačkih zona.

<< Home