GEOGRAFIJA

 

Island se nalazi u severnom Atlantskom okeanu, malo južnije od artičkog kruga, koji prolazi kroz malo ostrvo Grimzi uz severnu obalu Islanda, ali ne kroz sam Island.

Ostrvo je geološki vrlo aktivno. Ima više aktivnih vulkana, od kojih je najznačajniji Hekla. Oko 10% ostrva je pod ledom. Island je bogat gejzirimas (gejzir je islandska reč) i rasprostranjena pristupačnost geotermalne energije znači da stanovnici većine gradova imaju toplu vodu, i grejanje po vrlo niskim cenama (Vidi takođe: Vulkani Islanda). Električna energija je načelno veoma jeftina, usled mnoštva reka i vodopada, koji se koriste za proizvodnju struje. (Vidi takođe: Reke Islanda, Vodopadi Islanda, Jezera Islanda)

Samo ostrvu ima mnogo fjordova duž obale, gde se nalazi i većina gradova, jer je unitrašnjost Islanda, hladna i negostoljubiva pustinja. Najznačajniji gradovi su Rejkjavik, Keflavik gde se nalazi nacionalni aerodrom, i Akurejri. Na ostrvu Grimzi, unutar Arktičkog kruga se nalazi najsevernije naseljeno mesto Islanda (Vidi takođe: Fjordovi Islanda)

Za razliku od susednog Grenlanda, Island se smatra delom Evrope, a ne Amerike. Island je 18. ostrvo po veličini na svetu.

Ostrvo ima četiri nacionalna parka: Jekulsargljufur Jökulsárgljúfur, Skaftafel (Skaftafell), Snefelsnes (Snæfellsnes) i (Þingvellir).