Crna Gora

 

Glavni grad je Podgorica, a prijestolnica Cetinje. Valuta koja se koristi u državi je euro, a jezik srpski jezik ijekavskog izgovora. Po uređenju je ekološka, socijalna i demokratska republika. Površina joj iznosi oko 13.800 kvadratnih kilometara (još uvijek postoje teritorijalni sporovi s Hrvatskom oko Prevlake). Dijeli se na općine. Na snazi je Ustav iz 1992. godine. Na sjeveru i istoku graniči s Srbijom (te Kosovom), na jugoistoku s Albanijom, na zapadu s Bosnom i Hercegovinom, a na krajnjem jugozapadu s Hrvatskom.

Zastava Crne Gore predstavlja rekonstrukciju povijesne vojne crnogorske zastave: Crveno platno s pozlaćenim okvirom i grbom u sredini. Grb Crne Gore čini Grb nekadašnjega kralja Nikole iz kuće Petrović-Njegoša; dvoglavi orao koji je preuzet od nekadašnjih Crnojevića, tj. Nemanjića i predstavlja Istočno Pravoslavlje, sa štitom na kome je biblijski lav, pečat Srpske pravoslavne Crkve preuzet od nekadašnjih Balšića. Državna himna je Oj, svijetla majska zoro, često mijenjana narodna pjesma, modificirana crnogorska himna iz Drugog svjetskog rata.

Sva ova državna simbolika je usvojena 2004. godine i kontradiktorna je s pravim simbolima Crne Gore: Crveno-plavo-bijela trobojnica (koja je i narodna zastava) s izmijenjenim komunističkim grbom (Lovćen i Njegočev mauzolej s srpskim trobojkama; bez crvene zvijezde), dok himne nije bilo. Popularna narodna pjesma Onamo, 'namo! je vječna crnogorska narodna himna.

Republički praznik je 13. srpnja, po Berlinskom kongresu iz 1878. godine kojim je Crna Gora priznata za 27 nezavisnu državu svijeta i početku narodnoga ustanka u Crnoj Gori protiv okupacije Sila osovine 1941. godine.

Istorija               Prirodne ljepote          Klima                   Kultura                Galerija                Kviz

 

  "Znanje.org" ne odgovaraza sadrzaj pojedinacnih stranica.