Geografija

 

Savezna Republika Brazil
República Federativa do Brasil

 

Moto: Red i progres
(portugalski: Ordem e Progresso)

Himna: Hino Nacional Brasileiro

 

Glavni grad :Brazilija

Službeni jezik :Portugalski

Površina:8514877km2

Stanovništvo: 171853162

Gustina naseljenosti:22stanovnika/km2

Valuta:brazilski real

Kolonija:Portugala

Nezavisnost:1822

 

 

 

 

Brazil je 5. po veličini država na svetu. Nalazi se u Južnoj Americi, i ujedno je najveća država na tom kontinentu. Nju većinom prekriva tropska šuma, a na istočnoj strani izlazi na Atlantski okean. Kroz Brazil protiče jedna od najvećih reka na svetu Amazon.

Amazon ima najveću količinu vode od svih reka na svetu. Glavne reke koje protiču kroz Brazil su: Amazon, Sao Fransisko, Tokantins...

Hidrografija

Brazil se hidrografski deli na tri rečna sliva, od kojih sliv Amazona obuhvata oko 60% teritorije, sliv La Plate oko 17% a ostatak pripada rekama istočnog Brazila.

Amazon (port. Rio Amazonas, šp. Rio de las Amazonas) - vodom najbogatija reka na Zemlji, čiji proticaj iznosi 180.000 m kubnih u sekundi. Izvire u Peruanskim Andama kao Rio Maranon, a kao Rio Ukajali teče prema istoku. Ima veliki broj pritoka od kojih neke, Madeira i Purus, svojom dužinom nadmašuju Dunav. Dalji tok se odvija estuarom i završava se ulivanjem u Atlantski okean.

Dužina toka sa izvornim rekama je 6.180 km, a plovna dužinom je od 4.100 km. Sliv Amazona obuhvata površinu od oko 7 miliona km kvadratnih, a sve to ga čini najvećom rekom na svetu. Kada se izlije, Amazon je širok dva puta koliko iznosi širina Jadrana.

Na ušću Amazona nalazi se ostrvo Malagi veličine Holandije.

Reljef

 

 

Brazil se sastoji od tri prirodne celine:

  1. Amazonska nizija
  2. Brazilsko gorje
  3. Atlantsko primorje

Amazonska nizija zauzima preko 40% površine Brazila, a u njoj živi manje od 4% stanovništva zemlje. Ova oblast proteže se od podnožja Anda do Antlantskog okeana. Ima staru osnovu, građenu od starijih kristalnih škriljaca, koja je prekrivena mlađim naslagama i nanosima reke Amazon.

Brazilsko gorje - Plato je popularno nazvan "Divlji zapad" Brazila. Zapravo, ova oblast predstavlja nepreglednu valovitu visoravan, koja se postepeno "spušta" od visokog ruba uz atlantsku obalu prema zapadu i severozapadu. Planinski venci, koji se izdizu sa Platoa (tzv. SERRA),građeni su od otpornijeg, pretežno eruptivnog kamenja. Najviši vrh je Bandeira (2.950 m). Strmije strane primorskih platoa su izložene snažnoj eroziji. U severoistočnom delu razvile su se visoke zaravni, koje prema obali Atlantskog okeana prelaze u niske ravni. Najpoznatija visoravan nosi naziv Mato Groso, a nalazi se u zapadnom delu ove regije. I ova je regija veoma retko naseljena - u njoj se najvećim delom malobrojni Indijanci i melezi pretežno bave nomadskim stočarstvom.

Atlantsko primorje je pojas plodne nizije, niskih pobrđa i visoravni dug 7.500 km, a širok 200 - 300 km. To je najgušće naseljena regija; zauzima 1/3 površine cele zemlje, a u njoj živi 90% stanovništva. Veći gradovi Brazila se nalaze upravo u ovoj regiji, na obali okeana ili u njenoj neposrednoj blizini ( do 100 km daljine ). Obala Brazila je pretežno slabo razuđena. Sprudovi zatvaruju obalne lagune i jezera, od kojih su najpoznatija Lagoa Mirim i Lagoa dos Patos.

Klima

Jugozapadna obala i primorje Brazila imaju vlažnu i vruću klimu. Na Brazilskom gorju leta su svežija a godišnja količina padavina manja. Samo na krajnjem severoistoku količina padavina je vrlo mala (400-500 milimetara). Amazonska nizija ima pretežno ekvatorijalnu klimu sa jednolično raspoređenim padavinama tokom cele godine (oko 1.000 mm uz obalu i oko 2.000 mm u najzapadnijem delu). Najjužniji deo Brazilskog gorja zalazi u suptropsku zonu, prelazeći na krajnjem jugu u umereni pojas.

Veći deo zemlje ima osetne sezonske promene u kolićini kiše, temperaturi i vlažnosti. Zima u Brazilu traje od juna do avgusta sa prosečnom temperaturom 13-18° C. Leti (decembar-februar) Rio je vreo i vlažan, sa temperaturom iznad 30° C. U ostalom delu godine temperature se kreću do 25°C. Severoistočna obala je jednako vrela kao i Rio, ali je manje vlažna i zagušljiva. Amazonska nizija je deo zemlje, koji prima najveću količinu kiše.

Fauna

Vlažna tropska prašuma pokriva svu Amazonsku niziju. Najveći deo Brazilske visije pokrivaju kamposi, brazilski naziv za savane, stepe i manjim delom šume. U ovom području se javljaju i svetle šume araukarija. Araukarija, četinarka; njene vrste izgrađuju u Južnoj Americi i Australiji velike šume.

A. imbricata, do 60 m visoko stablo, daje vredno drvo i jestive semenke; domovina joj je Čile. U srednjoj Evropi se sadi, ali se zimi mora zaštititi. Odraslih stabala ima po parkovima u južnoj Dalmaciji.

A. excelsa (sobna jelica) se često uzgaja kao sobna biljka. Dekorativna je po svojim vodoravnim i pravilnim pršljenovima.

Drvo araukarije je jedričavo; srž bela do sivosmeđa sa crvenim tonom; osrednje teško i tvrdo, čvrsto, elastično, slabo trajno. U trgovini je poznato pod imenom Brazilska borovina.

Brazil - Drvo engl. Brasilwood; Caesalpinia echinata; crveno, tvrdo i žilavo drvo; raste u Južnoj Americi, zapadnoj i istočnoj Indiji, a najbolje vrste u Brazilu. Upotrebljava sa za dobijanje crvene tinte i crvene boje, a služi i u stolarstvu, rezbarstvu i tokarstvu.

Minas (Kafa) semenka ploda zimzelenog kafenog žbunja ili drveta do 8 m visine, koja je poreklom iz etiopske pokrajine Kafa. Kafeno drvo uspeva u vlažnim, ne suviše sunčanim predelima tropske i monsunske klime.

Sa obzirom na izuzetna prirodna bogatstva Brazila, sa pravom se može reći da je i fauna obimna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home