DAKAR RELI 2007

 

 

Kreće reli Dakar
Petak, 5. januar 2007.
Reli Dakar u subotu startuje u Lisabonu, a glavna briga organizatora ovogodišnje trke jeste da povećaju bezbednost takmičara pogotovo posle smrti dvoje dece i motocikliste Endija Kaldekota prošle godine.
Za 29. reli Dakar prijavljeno je čak 525 ekipa. Poznavaoci tvrde da će ovo biti najopasniji i najteži reli do sada.
U trci dugoj 7.915 kilometara kroz Maroko, Mauricijus i Mali, učestvovaće 185 automobila, 250 motocikala i 88 kamiona. Cilj trke je naravno u Dakaru (Senegal) 21. januara.
Reli je ove godine počeo i pre samog starta. Naime, na preporuku francuskih vlasti, organizatori su promenili rutu relija (etape 10 i 11) zbog opasnosti da bi alžirski pobunjenici mogli da kidnapuju neke učesnike relija tokom prolaska kroz Mali.
Bezbednost je glavna stvar oko koje se brinu organizatori. Prošle godine dva dečaka su poginula kada je na njih automobilom naleteo jedan od učesnika relija, a dodatni šok bila je smrt australijskog motocikliste Endija Kaldekota.
Od prvog relija 1978. godine, poginulo je 48 ljudi, od čega osmoro dece i 23 učesnika.
Glavni favorit za pobedu je Micubiši, za koji vozi branilac titule i nekadašnji skijaš Lik Alfan. Alfan je pobedio u osam od poslednjih 10 relija Dakar.
"Osećam se sjajno. Svesni smo da imamo breme favorita, ali mislim da i ove godine možemo da budemo prvi", rekao je Alfan agenciji Rojters.
Japanski automobilski gigant uzda se i u osmostrukog pobednika relija Stefana Peterhansela kao i u Hiroši Masuoku.
Dvostruki svetski šampion u reliju, veteran Karlos Sains voziće za Folksvagen, a u nemačkom timu biće i 54-godišnji Finac Ari Vatanen i Žiniel de Vijer iz Južne Afrike.
Vatanen je četvorostruki pobednik Dakara i političar, s obzirom na to da je poslanik u Evropskom parlamentu.
Uprkos poznim godinama i dalje želi da se bori sa pustinjom i peskom.
"Oduvek sam bio fasciniran ovim relijem i nikada se od njega nisam 'ohladio'. Za ovu trku ne možete da imate nikakve planove. Nijednom nije išlo onako kako sam planirao ili mislio da će biti. Kao da pustinja kaže - ti, mali čoveče, vidim da imaš plan, ali sam za tebe smislila nešto drugo", slikovito je opisao reli Dakar 54-godišnji Vatanen.
U konkurenciji motora, titulu brani Španac Mark Koma, ali Francuz Siril Depre želi da povrati lovorov venac koji mu je Španac oduzeo prošle godine.

 

Saincu 2.etapa Dakar relija
Karlos Sainc pobedio je u drugoj etapi Dakar relija, pa se tako u generalnom plasmanu približio vodećem Karlosu Souzi, dok je Helder Rodriges preuzeo vođstvo u kategoriji motorista pošto je trijumfovao u nedeljnoj trci.
42-godišnji Sainc vozeći svoj Folksvagen Tuareg imao je najbolje vreme na stazi dugoj 67 kilometara. Portugalac Souza je imao tek deveto vreme. Na trećem mestu u generalnom plasmanu je Žiniel de Vilje, četvrti je Nani Roma, a peti dvostruki pobednik Stefan Peterhansel.
Dominacija Portugalaca u konkurenciji motora je nastavljena. Rodriges na Jamahi je pobedio prvi put u svojoj karijeri i stigao je na čelo ukupnog plasmana. Dosadašnji lider Ruben Farija je pao na drugu poziciju, pošto je uspeo da se oporavi od nezgode koju je doživeo tokom testa.
"Ovo je specijalan dan. Nisam imao nikakav problem. Znao sam da od početka treba da napadam da bi pobedio. Mislio sam da ću u prvoj etapi imati više izgleda, ali se ispostavilo da mi je ova staza više odgovarala", rekao je Rodriges.
Svi takmičari sele se iz Malage u Afriku gde se nastavlja Dakar Reli, gde će se ponovo priključiti kamioni. Preko noći brodovi će sve učesnike prebaciti u Maroko.
 

Poredak automobilista nakon druge etape:
1. Sousa (POR/Folksvagen) 02:21:57
2. Sainz (ŠPA/Folksvagen) + 00:00:45
3. De Villiers (JAR/Folksvagen) + 00:02:12
4. Roma (ŠPA/Micubiši) + 00:03:29
5. Peterhansel (FRA/Mitcbiši) + 00:03:55
6. Šišeri (FRA/BMW) + 00:04:49
7. Miler (SAD/Folksvagen) + 00:06:27
8. Masuoka (JAP/Micubiši) + 00:06:47
9. Al Atijah (KAT/BMW) + 00:08:33
10. Lavjej (FRA/Nisan) + 00:09:24


Poredak motociklista nakon druge etape:
1. Rodriges (POR/Jamaha) 02:25:07
2. Faria (POR/Jamaha) + 00:00:47
3. Estev Pudjol (ŠPA/KTM) + 00:06:29
4. Kasto (FRA/KTM) + 00:07:01
5. Plan (FRA/KTM) + 00:08:44
6. Betis (FRA/Honda) + 00:09:21
7. Strit (SAD/PAI) + 00:09:50
8. Koma (ŠPA/KTM) + 00:09:52
9. Fretinj (FRA/Jamaha) + 00:10:41
10. Ulevalseter (NOR/KTM) + 00:11:10
 

DAKAR: Treća etapa De Vilijeu i Komi
Ponedeljak, 8. januar 2007.
Južnoafrički vozač i as Folksavgena Žinijel De Vilije pobednik je treće etape Dakar relija, koja je vožena u ponedeljak od Nadora do Er Rahidije u dužini od 205 kilometara.
De Vilije je deonicu prevezao u vremenu od dva sata, 46 minuta i 12 sekundi, a 20 sekundi posle njega kroz cilj je prošao još jedan pulen Folksvagena Karlos Sainc.
Treću poziciju zauzeo je Francuz Stefan Peterhansel iz Micubišija sa vremenom od dva sata, 49 minuta i 30 sekundi.
U generalnom plasmanu i dalje vodi Sainc, ispred timskih kolega De Vilijea i Portugalca Karlosa Sose.
Kada su u pitanju motociklisti, najbrži u trećoj etapi bio je Španac Mark Koma iz ekipe KTM, koji je do trijumfa stigao u vremenu tri sata, sedam minuta i 39 sekundi.
Drugi kroz cilj prošao je Amerikanac Kris Blajs (KTM), koji je za Komom zaostao jedan minut, dok je treće mesto zauzeo Isidr Esteve.
U generalnom plasmanu vodi upravo Esteve, ispred Kome i Francuza Marka Kasto, koji takodje vozi za KTM.
Pobednik treće etape u konkurenciji kamiona je Rus Čagin, koji je bio brži od Holandjana De Roja i Stejsija.

Prva žrtva relija, Sains i dalje prvi
Utorak, 9. januar 2007.
Južnoafrički motociklista Elmer Simons poginuo je u utorak tokom 4. etape relija Dakar, koja je vožena u Maroku. Ta tragedija obeležila je četvrti dan relija Dakar.
Vozač tima KTM imao je udes na 140. kilometru etape. Uprkos tome što su lekarske ekipe brzo stigle na mesto nesreće, mogli su samo da kosnatutuju smrt 29-godišnjeg motocikliste.
Direktor relija Etjen Lavinj izjavio je da se još ne zna uzrok nesreće. "Ne znamo tačno šta je uzrok smrti Simonsa. Nesreća se dogodila na tački koja je označena sa drugim stepenom opasnosti od mogućih tri", rekao je Lavinj.
Tokom prošlogodišnjeg relija Dakar poginula su dva dečaka kada je na njih automobilom naleteo jedan od učesnika relija, a dodatni šok bila je smrt australijskog motocikliste Endija Kaldekota.
Od prvog relija 1978. godine, poginulo je 48 ljudi, od čega osmoro dece i 23 učesnika.
Što se tiče rezultata, Žan-Luj Šleser pobedio je 4. dana relija Dakar, ali je Španac Karlos Sains još jednom solidno vozio i zahvaljujući drugom mestu tokom etape kroz Maroko, zadržao vodjstvo u generalnom plasmanu.
U konkurenciji motociklista, Mark Koma, branilac titule, vozio je najbrže etapu koja je vožena od Al Rašidije do Uarzazate.
Četvrtu etapu kod automobilista obeležio je Šleser, ali je i pored pobede ostao na sedmom mestu u generalnom plasmanu, sa osam minuta zaostatka za vodećim, 42-godišnjim Karlosom Sainsom.
Pobednik 3. etape, Južnoafrikanac Žinije de Vijer završio je kao četvrti, ali je ostao na drugom mestu u generalnom plasmanu, sa samo dva minuta zaostatka za klupskim kolegom iz Folksvagena.
U konkurenciji motociklista, Koma je imao još jedan blistav dan. Pobedom se probio na prvu poziciju u generalnom plasmanu.
Pobednik 3. etape i dosadašnji vodeći, Isidr Esteve Pujol iz KTM-a bio je drugi u utorak, a na tom mestu je i u generalnom plasmanu.

 

 
 
Sains vozi kao mladić!
Sreda, 10. januar 2007. 17:39
Karlos Sains povećao je vodjstvo u reliju Dakar na više od tri minuta za pratiocima, posle druge etapne pobede. Španac je bio najbrži u 5. etapi voženoj kroz Maroko, od Uarzazate do Tan Tana.
Pobedu u konkurenciji motociklista u 5. etapi takodje je odneo Španac, Isidr Esteve Pujol.
Stefan Peterhansel, koji je imao velikih problema tokom četvrte etape, jer mu je otkazao Micubiši i izgubio 25 minuta, odlučno je krenuo petu etapu. On je vozio najbrže teškim terenom, ali je na 163. kilometru ponovo imao problema i pao je na peto mesto. Ipak do kraja etape Francuz je uspeo da osvoji drugo mesto sa 30 sekundi zaostatka za Sainsom.
Treći je bio Južnoafrikanac Žinije de Vijer (zaostatak minut i 41 sekunda), četvrti je bio Lik Alfan (4:17), a peti Španac Nano Roma (4:32).
Pobednik četvrte etape, Žan-Luj Šleser nije uspeo da ponovi sjajnu vožnju iz prethodnog dana, pa je sada na devetom mestu u generalnom plasmanu.
Posle pet dana relija, vodi Sains, drugi je De Vije (zaostatak tri munuta i 36 sekundi), treći je Portugalac Karlos Souza (11:17), Nano Roma je četvrti, a Lik Alfan tek peti. Peterhansel je na sedmoj poziciji.
U konkurenciji motociklista, takodje dominacija Španaca. Za razliku od prethodnog dana kada je Mark Koma pobedio Esteve Pujola, ovaj mu se revanširao u sredu.
Petu etapu dugu 325 kilometra Pujol je pobedio u vremenu 3:56:22. Ipak, Koma i dalje vodi u generalnom plasmanu sa 10 minuta prednosti nad Pujolom. Treće i četvrto mesto drže Francuzi David Kasto i Siril Despre.
Šesta etapa biće vožena u četvrtak. Duga je 394 kilometara, a relacija je Tan Tan kroz zapadnu Saharu, do Mauricijusa.
 

 

Gordon iznenadio, Sains i dalje prvi
Četvrtak, 11. januar 2007.
Robi Gordon iz tima "Dakar USA" iznenadjujući je pobednik 6. etape relija Dakar, a Španac Karlos Sains završio je najdužu etapu relija od Tan Tana (Maroko) do Zuerata (Mauricijus) kao četvrti i time zadržao vodjstvo u generalnom plasmanu.
Gordon, legenda NASKAR-a, pobedio je sa 17 sekundi prednosti nad Francuzom Žan-Lujom Šleserom, a treći je bio Žinije de Vijer iz Folksvagena sa gotovo sedam minuta zaostatka.
Sains sada ima tri minuta prednosti nad De Vijeom u generalnom plasmanu. Treći je Portugalac Karlos Souza, koji je šestu etapu završio kao sedmi. Njegov zaostatak za Sainsom je 14 minuta.
U konkurenciji motora i dalje ista priča. Španci ponovo blistaju, ali ovog puta neki drugi Španci. Pobednik šeste etape bio je Hose Viladoms iz Repsol KTM-a, koji je za 57 sekundi bio brži od vodećeg u generalnom plasmanu, zemljaka i klupskog kolege Marka Kome.
Drugoplasirani u generalnom plasmanu, takodje Španac, Isidr Esteve Pujol bio je četvrti u šestoj etapi, a treći je bio Kris Bles iz Red Bula.
Tokom šeste etape dogodio se i incident. Francuz Gerlen Šišeri i njegov suvozač Matju Bomel imali su nesreću na 195. kilometru zbog čega su morali da odustanu.

 

 
DAKAR: Šesta etapa Gordonu i Viladomu
Američki vozač i as Hamera Robi Gordon pobednik je šeste etape Dakar relija koja je u u petak vožena od Tan Tana do Zurata u dužini od 294 kilometra.
Gordon je do trijumfa stigao u vremenu od dva sata, 58 minuta i 57 sekundi, drugo mesto zauzeo je Francuz Žan Luj Šleser iz Forda, a treći kroz cilj prošao je Južnoafrikanac Žinijel de Vije u Folksvagenu.
U generalnom plasmanu i dalje vodi pulen Folksvagena Španac Karlos Sainc, slede de Vije i Portugalac Karlos Sosa.
Kada je u pitanju takmičenje motociklista, pobedu u šestoj etapi ostvario je Španac Djordi Viladom iz ekipe KTM, koji je zabeležio vreme od tri sata, 45 minuta i 45 sekundi.
Drugi kroz cilj prošao je, takodje član KTM, Španac Mark Koma, a treću poziciju zauzeo je Amerikanac Kris Blajs.
U generalnom plasmanu vodeći je i dalje Koma, ispred Isidra Estevea i Davida Kastoa.
 


De Vije u vodjstvu nakon sedme etape
Subota, 13. januar 2007.
Južnoafrički vozač Žinijel de Vije preuzeo je vodjstvo u generalnom plasmanu Dakar relija, pošto je trijumfovao u sedmoj etapi ovog takmičenja, koja je vožena od Zuerata do Atara u dužini od 580 kilometara.
As Folksvagena je do trijumfa stigao u vremenu od četiri sata i 46 sekundi, drugu poziciji osvojio je Francuz Stefan Peterhansel , dok je treći kroz cilj prošao Karlos Sainc.
De Vije je u generalnom plasmanu pretekao upravo Sainca, a treće mesto zadržao je Peterhansel.
U konkurenciji motociklista sedma etapa pripala je Francuzu Sirilu Depreu iz ekipe KTM, ispred Pala Andersa Ulevalsetera i Francuza Davida Kastoa.
Vodjstvo u generalnom plasmanu i dalje ima Španac Mark Koma, sledi njegov zemljak Isidre Esteve i David Kasto.
Sedmu etapu Dakar relija obeležili su silni tehnički problemi – od 166 motora i 82 automobila, deonicu je završilo samo 12 motociklista i sedam reli vozača
Osma etapa vozi se u nedelju u dužini od 626 kilometara od Atara do Tiocite.

 

De Vije i Mark Koma nezadrživi
Nedelja, 14. januar 2007.
Vodeći u generalnim plasmanima Dakar relija, Južnoafrikanac Žinije de Vije (automobili) i Španac Mark Koma (motori) pobedama u osmoj etapi uvećali su prednost nad rivalima i sve su bliže pobedama u prestižnoj trci.
Etapu dugu 589 kilometara od Atara do Tičita, De Vije je savladao u vremenu 07:31:52, šest i po minuta brže od Francuza Stefana Peterhansela. Treći je bio takodje Francuz Lik Alfan, koji je zaostao devet minuta.
Isti poredak je i u generalnom plasmanu posle osam etapa. De Vije vodi sa pola časa prednosti nad Peterhanselom, a Alfan za liderom zaostaje 43 minuta.
U konkurenciji motociklista, Španac Mark Koma zabeležio je treću pobedu u ovogodišnjem reliju Dakar.
Njegov najbliži pratilac do ove etape, takodje Španac Isidre Esteve Pujol imao je veliki peh, jer je zbog kvara na mašini izgubio čak dva sata.
Koma je osmu etapu dobio sa deset minuta prednosti nad Francuzem Sirilom Despreom, a treći je bio Norvežanin Pal Anders Ulevalseter .
Koma je na prvom ček-pointu zaostajao 10 minuta za Despreom, ali ga je "uhvatio" na drugom punktu i potom do kraja odvezao još jednu nezaboravnu trku.
U generalnom plasmanu Koma ima gotovo ceo sat prednosti nad Despreom, a treći je još jedan Francus David Kasto, koji zaostaje jedan sat i tri minuta

 

Peterhansel preuzeo čelo
Ponedeljak, 15. januar 2007.
Francuski vozač Stefan Peterhansel preuzeo je lidersku poziciju na ovogodišnjem reliju Dakar, nakon što je osvojio treće mesto u devetoj etapi, koja je u ponedeljak vožena od Tičita do Neme u dužini od 497 kilometara.
Pobednik etape bio je Žan Lui Šleser, dok je drugo mesto pripalo Peterhaselovom kolegi iz Micubišija Liku Alfanu, nekadašnjem skijašu, koji je tako stigao do druge pozicije i u generalnom plasmanu vozača.
Vodeći posle osam etapa Južnoafrikanac Žinije de Vije doživeo je peh jer mu se zapalio motor, nakon čega je izgubio čelnu poziciju na ovogodišnjem reliju, dok je veliki favorit Karlos Sains posustao zbog problema sa elektronikom, nakon što ga je dan ranije "prodao" motor.
Treće mesto u generalnom plasmanu vozača zauzima upravo Šleser za volanom Forda.
U konkurenciji motociklista devetu etapu dobio je Letonac Janis Vinters iz ekipe KTM, drugi je bio Francuz Siril Depre, a treći najveći favorit za titulu Španac Mark Koma.
Koma je zadržao vodeću poziciju u genaralnom poretku ispred francuskog dvojca Siril Depre i David Kasto.
Naredna, 10. etapa, na programu je utorak u dužini od 400 kilometara oko Neme.
 

 

Deseta etapa Al Atijahu i Rodrigezu
Utorak, 16. januar 2007.
Katarski vozač i član ekipe BMW Naser al Atijah pobednik je desete etape Dakar relija, koja je u utorak vožena u Nemi u dužini od 400 kilometara.
Al Atijah je do trijumfa stigao u vremenu od tri sata, 49 minuta i 48 sekundi.
Drugi kroz cilj prošao je Japanac Hiroši Masouka iz Micubišija, dok je treće mesto pripalo Amerikancu Marku Mileru iz Folksvagena.
U generalnom plasmanu i dalje vodi Francuz Stefan Peterhansel, a slede ga zemljaci Luk Alfan i Žan Luj Sleser.
Kada su u pitanju motocklisti, deseta etapa pripala je Portugalcu Elderu Rodrigezu, koji je trijumfovao u vremenu od četiri sata, 12 minuta i 55 sekundi.
Španac Mark Koma zauzeo je drugu poziciju, dok je treće mesto pripalo Francuzu Sirilu Dipreu.
U generalnom plasmanu prvi je i dalje Koma, ispred Diprea i Davida Kastoa.
 

Zakuvalo se u vrhu
Četvrtak, 18. januar 2007.
Reli Dakar sve je neizvesniji kako se približava kraj. Posle 12. etape, prve tri pozicije u automobilima drže Francuzi Stefan Peterhansel, Lik Alfan i Žan-Luj Šlese, a razlika izmedju vodećeg Peterhansela i Alfana sada je samo 6,5 minuta.
Reli dakar se odrzap prvi put 1979.
Pobednik 12. etape, duge 484 kilometara od Ajona do Kajea u Mauricijusu, bio je Španac Karlos Sains, koji je vozio u vremenu 2:58:56.
Portugalac Karlos Souza bio je drugi sa zaostakom od nešto manje od četiri minuta, a treći je bio Lik Alfan koji je zaostao oko pet minuta.
Peterhansel je bio šesti sa zaostatkom od oko osam minuta.Reli Dakar se odrzava krajem decembra i pocetkom januara.
U konkurenciji motociklista vodi Španac Mark Koma sa gotovo sat vremena prednosti nad Francuzom Sirilom Despreom. Treći je takodje Francuz David Kasto koji zaostaje jedan sat i 10 minuta.
Pobednik ove etape bio je 34-godišnji Španac Isidre Esteve Pujol, koji se tako probio na šestu poziciju u generalnom plasmanu.
Posle problema sa motorom u ponedeljak kada je izgubio dva sata, Španac je u četvrtak dominirao.
Drugi je bio Portugalac Paulo Gonsalveš sa tri minuta zaostatka. Iznenadjenje dana je Poljak Jacek Čačor, koji je bio treći.

 

Koma "aut", Despre vodi
Petak, 19. januar 2007.
Težak dan, gotovo tragičan za branioca titule pobednika relija Dakar Španca Marka Komu i vrlo srećna, 13. etapa za Francuza Sirila Desprea koji pokušava da povrati tron u konkurenciji motociklista.
Španski motociklista Mark Koma završio je 13. etapu relija Dakar već posle 57 kilometara zbog toga što se drugi dan zaredom izgubio, doživeo udes i na kraju je odustao.
Time je vodjstvo u generalnom plasmanu prepustio najveće, rivalu Francuzu Sirilu Despreu, koji je ironično upravo na prošlogodišnjem reliju izgubio "presto" baš od Marka Kome.
Španac je ušao u 13. etapu sa prednošću od 54 minuta nad Despreom, ali je već posle prvog kontrolnog punkta izgubio prednost, jer se izgubio!
Mark Koma i Poljak Jacek Čičor krenuli su potpuno pogrešnim pravcem ka kontrolnom punktu, kasno shvativši da se nalaze na mnogo kamenitijem terenu nego što su očekivali.
Koma, koji je bio nadomak svoje druge uzastopne pobede na reliju Dakar, potom je doživeo udes. Motorom je prešao preko stene, koja je do pola bila zakopana u zemlju i potom se nekoliko puta prevrnuo.
Helikopterom je prebačen u Tambakundu u Mauricijusu, a lekari su konstatovali da je imao potres mozga. Španski motociklista u jednom trenutku čak nije mogao ni da se seti kako se zove!
Nesreća 30-godišnjeg Kome, pozitivno je uticala na dve godine starijeg Desprea, koji je dobio 13. etapu od Kajea do Tambakunde (Mauricijus) u vodjstvu. Drugi je bio Južnoafrikanac Tom Klejsen koji je za Despreom zakasnio tri minuta.
Pobednik 12. etape, Španac Isidr Esteve Pujol takodje je doživeo udes, samo par kilometara posle Marka Kome i izgubio je sate pokušavajući da popravi motor.
Peterhansel vodi u generalnom plasmanu motociklista sa 35 minuta prednosti nad zemljakom Davidom Kastom.
U konkurenciji automobila, nova pobeda 44-godišnjeg Španca Karlosa Sainsa. To je njegova četvrta etapna pobeda u ovogodišnjem reliju, više od bilo koga drugog, i da nije imao raznorazne pehove sigurno je da bi bio i ukupni pobednik.
Ovako, Sains je tek na devetom mestu u generalnom plasmanu.
Drugi na cilj došao je vodeći u generalnom plasmanu Stefan Peterhansel, koji je napravio lepu prednost od gotovo pet minuta nad konkurentom, takodje Francuzem Likom Alfanom. Peterhansel sada ima komotnih 11:15 minuta prednosti dve etape pre kraja relija.

Ukoliko Peterhansel pobedi, to će biti sedma uzastopna pobeda Micubišija na reliju Dakar, što do sada nikome nije uspelo. Uspeh bi bio još neverovatniji, jer nijedan vozač Micubišija do sada nije dobio etapu na ovogodišnjem reliju

Alfan opasno preti Peterhanselu
Subota, 20. januar 2007.
Poslednja etapa najtežeg i nejprestižnijeg Dakara na svetu - Dakar doneće i novog pobednika.
Vozač Micubišija Lik Alfan ima samo sedam minuta zaostatka nad svojim klupskim kolegom i zemljakom Stefanom Peterhanselom i poslednja etapa u nedelju doneće mnogo uzbudjenja.
Alfan je 14. etapu od 225 kilometara voženu od Tambaukunde do Dakara završio kao sedmi, ali je uspeo da za četiri minuta smanji prednost vodećeg Peterhansela.
U slučaju da im vremena budu ista, pobeda će pripasti na Alfanu.
Pobednik 14. etape bio je Španac Karlos Sains, koji je tako ostvario treći uzastopni trijumf.
As Folksavagena je do trijumfa stigao u vremenu od dva sata, 21 minuta i dve sekunde, a iza njega kroz cilj su prošli Južnoafrikanac Žinije de Vije i Portugalac Karlos Souza.
Sains je ostvario najviše etapnih pobeda od svih vozača i prava je šteta što je imao nekoliko pehova koji su ga udaljili od borbe za pobednički podijum.
Kada su u pitanju motociklisti, pobedu u 14. etapi odneo je Brazilac Žan de Azaveda iz ekipe KTM, koji je deonicu prevezao za dva sata, 37 minuta i 46 sekundi.
Drugi kroz cilj prošao je poljski as Jacek Zahor, koji takodje vozi za KTM, dok je treće mesto pripalo Letoncu Janisu Vintersu.
Prvi u generalnom plasmanu je Francuz Siril Despre, ispred zemljaka Davida Kastoa i Amerikanca Krisa Blajsa

 

Francuzi osvojili Reli Dakar!
Nedelja, 21. januar 2007.
Francuski automobilista Stefan Peterhansel deveti put u karijeri trijumfovao je na Reliju Dakar, pošto je u poslednjoj etapi, koja je u dužini od 93 kilometra vožena oko glavnog grada Senegala, bez većih problema sačuvao prednost.
Šampionsku titulu u kategoriji motociklista osvojio je, drugi put u poslednje tri godine, njegov zemljak Siril Despre.
Iako nije pobedio ni u jednoj etapi(!), iskusni Peterhansel (41) je zahvaljujući izvanrednoj taktičkoj vožnji uspeo da nadmaši sve konkurente.
Reli je završio sa čak sedam minuta i 26 sekundi prednosti ispred klupskog kolege iz Micubišija Lika Alfana, bivšeg skijaškog asa i prošlogodišnjeg pobednika Relija Dakar. Treće mesto takodje je pripalo Francuzu - Žanu Luju Šleseru.
Peterhanselu je ovo treći trijumf u konkurenciji automobilista u poslednje četiri godine, a prvih šest naslova osvojio je dok se takmičio u konkurenciji motociklista.
Despre (32) je pobedu obezbedio uoči poslednje etape, u kojoj je vozio gotovo rekreativno i zauzeo tek 56. mesto. On je vodjstvo preuzeo pre tri dana, kada je dotadašnji lider Mark Koma doživeo udes i odustao.

 

 

Nazad