ISTORIJA

 

 

 

Ideja o trci je rođena 1978. godine,nakon što se vozač Tjeri Sabin izgubio u pustinji i zaključio da bi bilo sjajno organizovati reli kroz pustinju.Reli je u početku vožen od Pariza do Dakara,sa trajektnim prevozom preko Sredozemnog mora,međutim usled raznih,pretežno političkih uticaja,putanja,polazište i cilj su se menjali tokom godina,što se odražavalo u čestim prolazima kroz Alžir tokom ranih godina relija zbog kolonijalnih veza Francuske(kao osnivača relija) i Alžira.

Trka je poslednji put krenula iz Pariza 1994. godine,kada se i okončala u francuskoj prestonici,kada je zbog pritužbi Pariskog gradonačelnika cilj izmešten sa Jelisejskih polja u Evrodiznilend odnosno na periferiju.Zbog toga se od 1995. godine menjaju putanje relija,ali se Dakar kao cilj ili jedno od usputnih stanica zadržao skoro sve vreme(sa izuzetkom 2003. godine).

Hjubert Oriol je 1992. godine postao prvi vozač koji je osvojio Dakar reli i na dva i na četiri točka.Kasnije je to pošlo za rukom i Stefanu Peterhanselu,koji poslednjih godina dominira na Dakar reliju.

 

 

Nazad