GEOGRAFIJA

 

 

Australijski kontinent, površine 7.617.930 km˛ je deo Indo-australijskog platoa.Australija se sastoji od 6 drzava. Okružena Indijskim, Južnim i Tihim okeanom, Australija je od Azije odvojena Arafurskim i Timorskim morem. Australijska obala duga je 34.218 km (ne računajući prekomorska ostrva), a zemlja poseduje prostranu Ekskluzivnu ekonomsku zonu od 8.148.250 mk˛, ne računajući Australijsku Antarktičku Teritoriju.

 

Veliki koralni greben, najveći te vrste na svetu, nalazi se blizu severoistočne obale i prostire na više od 2.000 km˛. Planina Augustus, koja se smatra najvećim monolitom na svetu, nalazi se u Zapadnoj Australiji. Sa 2.228 metara nadmorske visine, Košćuško je najveća planina na australijskom kopnu, iako je vrh Movson na udaljenoj australijskoj teritoriji Hird ostrvo visok 2.527 metara.

 

Najveći deo Australije čine pustinje ili polusušne oblasti. Australija je najravniji kontinent, sa najstarijim i najneplodnijim zemljištem, a ujedno je i nasuvlji naseljeni kontinent. Umerena klima prostire se samo na jugoistoku i jugozapadu zemlje, gde živi i najeći broj stanovnika. Pejzaž severa, sa tropskom klimom, obuhvata tropske šume, šumovite oblasti, travnate površine, mangrove močvare i pustinje. Na klimu značajno utiču okeanske struje, uključujući i El Ninjo - južno kolebanje, što utiče na periodične suše i sezonski sistem niskog vazdušnog pritiska, koji stvara ciklone u severnoj Australiji.

 

 

povratak na pocetak