Suđenje je počelo 22. juna iste godine. Galileo se odrekao svog učenja i tvrdio je da se nikada nije zalagao za Kopernikov model Univerzuma, verovatno svestan da bi ga mogla zadesiti sudbina Đordana Bruna. Međutim, Crkva ga je proglasila krivim i osudila na doživotni zatvor, što je papa kasnije preimenovao u kućni pritvor. ‘‘Eppur si muove’’ (Ipak se okreće) glasi citat koji je, navodno, Galilej prošaputao kada ga je inkvizicija osudila.

Tada Galilej piše svoje delo ‘‘Dijalozi o dve nove nauke’’ u kome se bavi otpornošću tela prema spoljašnjem pritisku, ravnomernim i ravnomero ubrzanim kretanjem, prisilnim kretanjem, kosim hicem i uzrocima kohezije.

1641. zdravlje mu se pogoršalo, a umro je 8. januara 1642. godine u kućnom pritvoru u Arčetri kod Firence, iste godine kada je na Božićno jutro rođen Njutn. 1737. ispunjena mu je poslednja želja – njegovi posmrtni ostaci preneti su u crkvu Santa-Kroče u Firenci. Danas je njegov desni kažiprst izložen u jednom firentinskom muzeju.

Na dan 31.10.1992., tri i po veka kasnije, papa Ivan Pavle II javno se izvinio i ukinuo presudu protiv Galilea Galileja.

U Galilejevu čast, njegovo ime danas nose satelitski navigacioni sistem tačnosti od jednog metra, kompleks od 30 satelita, kao i američka svemirska sonda koja je od 1996. godine obišla Jupiter 33 puta. Iako je Galilej prvi crtao mape Mesečeve površine, danas na Mesecu njegovo ime nosi sasvim mali i na većini karata neobeležen krater.

 

Povratak na pocetnu stranu!