Spomenici

 

U Hrvatskoj

 

Rodna kuća i spomenik Nikoli Tesli u Smiljanu

U gradu Gospiću, postavljen je 1981. godine kip sličan onome na slapovima Niagare. U Domovinskom ratu je uništen[nedostaje referenca] od strane hrvatskih snaga, zajedno s muzejem i rodnom kućom.

Teslina rodna kuća u Smiljanu donedavno je bila okružena[nedostaje referenca] minskim poljem. 10. srpnja 2006. godine obnovljena je i otvorena u okviru Teslinog memorijalnog centra. Novi kip postavljen je 11. lipnja 2006. godine.

Središnji gradski trg u Gospiću nekoć se zvao po Nikoli Tesli, dok se danas zove Trg Stjepana Radića.

U Zagrebu je 7. srpnja 2006. godine na uglu Masarkyove i Preradovićeve ulice postavljen spomenik, djelo Ivana Meštrovića.

Također postoji njegov spomenik u zagrebačkom Institutu Ruđera Boškovića.

U Srbiji

 

Teslin spomenik u Novom Sadu

Spomenik Nikoli Tesli, rad Frana Kršinića iz 1956. godine, nalazi se ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, u Bulevaru kralja Aleksandra. Ovaj je spomenik postavljen i na slapovima Niagare.

Na zgradi rektorata Sveučilišta u Beogradu, nalazi se Teslina spomen - ploča i ovaj tekst:

"U spomen na boravak Nikole Tesle u Beogradu i znameniti govor koji je održao u Velikoj školi 2. lipnja 1892. godine."

U muzeju Nikole Tesle u Beogradu izložena je brončano poprsje koju je po Teslinoj želji izradio njegov prijatelj Ivan Meštrović, godine 1952. Odljevi ovog spomenika nalaze se i u Tehničkom muzeju u Beču, te u Muzeju Like u Gospiću.

U beogradskoj Zračnoj luci Nikole Tesle spomenik je postavljen 10. srpnja 2006. godine, na 150. obljetnicu njegova rođenja. To je rad Drinke Radovanović, visok je 3 i pol metra i izliven u bronci. Drugonagrađeni je rad na međunarodnom konkursu 2005. godine u Kanadi.

Teslino poprsje u Novom Sadu nalazi se ispred tamošnjeg Fakulteta tehničkih znanosti. Svečano je postavljen 18. svibnja 2006. godine, na dan fakulteta, a nalazi se ispred ulaza. Djelo je Vladimira Jokanovića i darovan je Novom Sadu, Sveučilištu i FTZ-u. Ovo je jedini Teslin novosadski spomenik na otvorenom prostoru.

U Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi

 

Spomenik Tesli na slapovima Niagare u SAD

Brončani spomenik Nikoli Tesli, rad Frana Kršinića, postavljen je 1976. godine na slapovima Niagare, u državi New York, sa strane SAD-a. Isti se spomenik nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Na slapovima Niagare, u parku sa kanadske strane je 9. srpnja 2006. godine postavljen još jedan spomenik Nikoli Tesli. Financirala ga je zajednica Srba u Kanadi, a stajao je 200 000 dolara. Spomenik prikazuje Teslu u prirodnoj veličini u trenutku šetnje, kao na slici iz Budimpešte kada je ponijet Goetheovim stihovima štapom po pijesku počeo crati skicu svoga izuma - indukcijskog motora koji je usput i postolje samog spomenika.

 

 

 

 

 

 

nazad na home page