Dablin-Glavni grad Irske

 

Dablin(ir.Baile Átha Cliath) je glavni grad Irske. Nalazi se na istočnoj obali Irskog otoka uz široku dolinu rijeke Liffey, tri kilometra od točke u kojoj se ona ulijeva u Irsko more. Broj stanovnika je 495.000 (sa okolinom 1.1 milijun). Smatra se da su Vikinzi osnovali stalno naselje 841. godine i dali mu ime Dubh Linn (crni bazen). Oni su vladali ovim područjem gotovo dvjesto godina dok ih nije irski kralj Brian Boru porazio 1014. god.

 Godine 1171., engleski kralj Henry II, proglasio je svoju vlast nad gradom. Ovo je postavilo temelje za gotovo 750 godina, pod čijom se vlašću Dublin razvio u administrativni centar cijele Irske. Početkom 20. stoljeća Dublin postaje žarištem irskog nacionalizma, i nakon mnogo sukoba, 1922. postaje glavni grad Irske slobodne države, koja će kasnije postati Irska Republika.

Dablin ima umjerenu klimu i relativno male količine padalina, dok snijega pada oko 10 dana godišnje. U Dublinu nema nebodera, i gotovo nema stambene ili poslovne zgrade čija visina nadmašuje tri kata zbog toga što je najduže razdoblje gradske i stambene izgradnje bilo u kasnom 18. stoljeću tijekom gregorijanskog perioda, kada su u modi bile niske zgrade i široke ulice. Jedna od rijetkih iznimaka je velika pivovara u Guinessovu vlasništvu. Samo je nekoliko sačuvanih građevina iz ranijeg razdoblja. Među njima su dvorac Dublin, čija je izgradnja počela 1200. godine, te Kristova crkva (Christ Church), katedrala sv. Patricka i bolnica Kilmainham. 1991. godine izabran je za kulturnu metropolu Europe.

                                                         

Home