BIOGRAFIJA

 

 

Albert Ajnštajn se rodio u Ulmu 14. marta 1879. godine. Mladost je proveo u Minhenu, zatim u Italiji i Švajcarskoj gdje je završio studije na Tehničkoj visokoj školi.

Nakon toga U Bernu se zaposlio kao službenik u Patentnom zavodu. Švajcarski dani su bili izuzetni. Ajnštajn ih je provodio u beskrajnim razgovorima sa prijateljima i još dužim šetnjama po planinama. Tu se oženio Milevom Marić iz Novog Sada koja je u Švajcarskoj studirala fiziku. U Švajcarskoj je napisao svoje prve radove i objavio svoju čuvenu Specijalnu teoriju relativnosti (1905.). Nakon što je jedno vrijeme predavao u Pragu i Cirihu, Ajnštajn se seli u Berlin, gdje dovršava svoju veliku Opštu teoriju relativnosti (1916.).

Godine 1921. dobija Nobelovu nagradu za fiziku, ali ne za svoje čuvene teorije, već za radove na polju kvantne fizike. Predmet njegovih izučavanja su bile Kapilarne sile, Specijalna teorija relativnosti-kojom je ujedinio zakone mehanike i elektromagnetike.

 Ubrzo nakon dolaska Hitlera na vlast, odrekao se njemačkog državljanstva i odlazi u SAD gdje do kraja života predaje na institutu za viša naučna istraživanja u Prinstonu i usavršava svoje teorije relativnosti.

Umro je 18. aprila 1955. u Prinstonu, SAD. Dakle, bio je jedan od najvećih umova i najznačajnih ličnosti u istoriji svijeta.  

NAZAD