Istorija

Italija je oblikovala kulturno i društveno okruženje celokupne mediteranske oblasti. Ona je takođe imala veliki uticaj na evropsku kulturu. Značajne kulture i civilizacije postojale su na njenoj teritoriji još u praistoriji. Nakon "Velike Grčke", etrurska civilizacija a posebno Rimsko carstvo, vladali su ovim delom sveta nekoliko vekova. Italija je bila centar filozofije, nauke i umetnosti tokom srednjeg veka i renesanse.

Italija je postala kraljevina 17. marta 1861, kada se najveći deo država sa ovog poluostrva ujedinio pod uticajem kralja Viktora Emanuela II, iz dinastije Savoj, koji je vladao Sardinijom i Pijemontom. Rim je još jednu deceniju ostao pod Papinom vlašću da bi i on postao deo države 20. septembra 1870.

Fašisti su uveli diktaturu 1922, borili se na strani Nemačke u Drugom svetskom ratu i izgubili. Referendum o monarhiji od 2. juna 1946. stvorio je Republiku Italiju.

Italija je otpočetka članica NATO pakta i Evropske Unije.

 

Geografija

 Satelitski snimak Italije

 Oblik zemlje podseća na čizmu, a Sicilija asocira na trougao. Kroz celo poluostrvo prostiru se Apenini, a na severu jedan deo Alpa pripada Italiji. Najviši vrh Italije je Mon Blan de Kurmajor visine 4.748 m. Duž zapadne italijanske obale protežu se sa severa u pravcu juga sledeće rivijere: Italijanska Rivijera u Liguriji, Etrurska Rivijera u Toskani i Napuljska Rivijera u Kampanji. Istočna obala je od Trsta na severu do Galjana na jugu (može se i reći do Otranskih vrata).

Najduže reke su Po, Arno i Tibar. U najveća italijanska jezera ubrajaju se jezero Garda, jezero Mađore i jezero Komo u Severnoj Italiji i Lago di Bolsena i Lago Trasimeno u Srednjoj Italiji.

Pored Vezuva koji je na samom poluostrvu, veoma su poznati Etna na Siciliji i Stromboli, gde se nalaze i brojni manji vulkani.

Pored glavnog grada, Večnog Rima, značajni su i Torino, Milano, Đenova, Venecija, Firenca, Bolonja, Napulj, Bari, Palermo, Kaljari i Katanija.

POVRATAK NA HOME PAGE