KOALA

Koala je po izgledu najslicnija wombatima (najblizim zivim rodjacima), ali ima tanje,  mnogo luksuznije krzno, vece usi, duze "ruke" koje su "opremljene" sa velikim, ostrim sapama, da im pomognu pri penjanju. Tezina varira od 14kg za velike, juznije muzijake, do 5kg za male sjeverne zenke. Nasuprot popularnom vjerovanju, njihovo krzno je ostro, a ne mekano. Koala je jedna od nekoliko sisara (osim primata) koji imaju otiske prstiju. Ustvari, koalini otisci prstiju su upecatljivo slicni otiscima prstiju kod covjeka; cak i sa elektronskim mikroskopom, jako je tesko radvojiti koalin od ljudskog otiska prsta.

Koala ima neobicno mali mozak,  sa oko 40% lobanje napunjene tecnoscu. To je jedina zivotinja na svijetu koja ima neobicno malen mozak.

To je jako tiha zivotinja, ali muzijaci imaju jako glasan zov koji se moze cuti na gotovo kilometar udaljenosti tokom sezone parenja. Postoji i jedna neprovjerena informacija o zivotnom vijeku Koala, ali u zatocenistvu gdje su bile proucavane dostigle su zivotni vijek od 15 godina.