SPOMENICI

U Hrvatskoj

U gradu Gospicu, postavljen je 1981. godine kip slican onome na slapovima Niagare. U Domovinskom ratu je uništen [nedostaje referenca] od strane hrvatskih snaga, zajedno s muzejem i rodnom kucom.

Teslina rodna kuca u Smiljanu donedavno je bila okružena [nedostaje referenca] minskim poljem. 10. srpnja 2006. godine obnovljena je i otvorena u okviru Teslinog memorijalnog centra. Novi kip postavljen je 2006. godine.

Središnji gradski trg u Gospicu nekoc se zvao po Nikoli Tesli, dok se danas zove Trg Stjepana Radica.

U Zagrebu je 2006. godine na uglu Masarkyove i Preradoviceve ulice postavljen spomenik, djelo Ivana Meštrovica.

Takoder postoji njegov spomenik u zagrebackom Institutu Rudera Boškovica.

U Srbiji

Spomenik Nikoli Tesli, rad Frana Kršinica iz 1956. godine, nalazi se ispred zgrade Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu, u Bulevaru kralja Aleksandra. Ovaj je spomenik postavljen i na slapovima Niagare.

Na zgradi rektorata Sveucilišta u Beogradu, nalazi se Teslina spomen - ploca i ovaj tekst:

"U spomen na boravak Nikole Tesle u Beogradu i znameniti govor koji je održao u Velikoj školi 1892. godine."

U muzeju Nikole Tesle u Beogradu izložena je broncano poprsje koju je po Teslinoj želji izradio njegov prijatelj Ivan Meštrovic, godine 1952. Odljevi ovog spomenika nalaze se i u Tehnickom muzeju u Becu, te u Muzeju Like u Gospicu.

U beogradskoj Zracnoj luci Nikole Tesle spomenik je postavljen 2006. godine, na 150. obljetnicu njegova rodenja. To je rad Drinke Radovanovic, visok je 3 i pol metra i izliven u bronci. Drugonagradeni je rad na medunarodnom konkursu 2005. godine u Kanadi.

Teslino poprsje u Novom Sadu nalazi se ispred tamošnjeg Fakulteta tehnickih znanosti. Svecano je postavljen 2006. godine, na dan fakulteta, a nalazi se ispred ulaza. Djelo je Vladimira Jokanovica i darovan je Novom Sadu, Sveucilištu i FTZ-u. Ovo je jedini Teslin novosadski spomenik na otvorenom prostoru.

U Sjedinjenim Americkim Državama i Kanadi

Broncani spomenik Nikoli Tesli, rad Frana Kršinica, postavljen je 1976. godine na slapovima Niagare, u državi New York, sa strane SAD-a. Isti se spomenik nalazi ispred Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu.

Na slapovima Niagare, u parku sa kanadske strane je2006. godine postavljen još jedan spomenik Nikoli Tesli. Financirala ga je zajednica Srba u Kanadi, a stajao je 200 000 dolara. Spomenik prikazuje Teslu u prirodnoj velicini u trenutku šetnje, kao na slici iz Budimpešte kada je ponijet Goetheovim stihovima štapom po pijesku poceo crati skicu svoga izuma - indukcijskog motora koji je usput i postolje samog spomenika.

U Ceškoj

2006. u Pragu je otkriven kamen temeljac za spomenik Nikoli Tesli, povodom 150 godina od njegovog rodenja.