KULTURA
 


Tunisku kulturu obogacuje 3000 godina stara istorija te se na njoj mogu naci tragovi punske, arapske, turske, africke, europske i islamske kulture, kao i brojni utjecaji dinastija koje su vladale zemljom. Istorijska mjesta (amfiteatar u El Dzemu, muzeji (Nacionalni muzej u Bardou), gradska arhitektura (Sidi Bou Saďd s arapsko-andaluskim uticajem), kuhinja (francuski bageti, sirevi i kroasani, kao i talijanske tjestenine) i muzika, svjedoce o mijesanju raznih mediteranskih kultura.

Jezici

Od svih zemalja u Magrebu Tunis je jezicno najhomogeniji. Jezici koji se govore u Tunisu jesu tuniski arapski (materinski jezik vecine stanovnistva koji je nastao iz knjizevnog arapskog te nema sluzbeni status) te knjizevni arapski (sluzbeni jezik koji se uci od predskolskog obrazovanja). Vrlo velik broj Tunizana govori francuski (jezik kulture koji se uci od osnovne skole) te se cesto u osnovnoj skoli predaje i engleski. U srednjoj skoli obvezno je ucenje cetvrtog jezika, a u izboru je njemacki, spanski, italijanski, ruski i kineski. U Djerbi te nekoliko drugih regija na jugu zemlje mogu se naci govornici berberskih dijalekata chelha i nafusi. Obrazovanje je besplatno i obvezno za svu djecu do 16 godina. Stopa nepismenosti u zemlji 2004. godine bila je 22,9 %. Stopa obrazovanja djece od 6 godina bila je 99 %, jednaka i za djecake i djevojcice.

Kinematografija


Iako je tuniska kinematografija relativno mlada, filmovi kao Halfaouine, l'enfant des terrasses i Un été ŕ la Goulette de Férid Boughedir, redatelja Férida Boughedira, dobili su brojne medunarodne nagrade. Dani kartaske kinematografije (Les Journées cinématographiques de Carthage ili JCC) najstariji je filmski festival medu zemljama u razvoju. Tuniska kinematografija, kao i pejzaz zemlje, privlace i brojne strane produkcije, tako su u Tunisu snimani Zvjezdani ratovi, Pirati, Engleski pacijent itd.

Knjizevnost

Tuniška knjizevnost postoji u dva oblika: ona na arapskom i ona na francuskom jeziku. Arapska knjizevnost u ovim prostorima postoji još od 7. vijeka, dolaskom arapske civilizacije u regiju. Tuniska knjizevnost na francuskom jeziku pocela je osnivanjem protektorata 1881. godine. Usprkos bogatoj knjizevnoj povijest, nacionalna produkcija vrlo je slaba: samo oko 120 knjiga na arapskom, ukljucujuci sve zanrove, izašlo je 2000. godine. Neki od najpoznatijih tuniskih pisaca jesu Aboul-Qacem Echebbi, Moncef Ghachem i Mahmoud Messaadi.

Muzika


Tuniska muzika najvise je podlozna utjecajima arapsko-andaluske, arapske te zapadnjacke glazbe. Najpoznatiji tuniski glazbeni zanr je malouf. Klasicna arapska glazba svira se s tradicionalnim instrumentima kao darbuka i oud te s instrumentima specificnim za Tunis, kao mezoued. Medu poznatije tuniske pjevace spadaju Cheikh El Afrit, Mohamed Jamoussi i Habiba Msika. Poznati su i muzicari kao Anouar Brahem ili Amina Srarfi. Vrlo je popularna i muzika iz drugih arapskih zemalja, kao Egipat, Libanon ili Sirija. U novije je vrijeme veliku popularnost stekla i zapadnjacka glazba, pa tako postoji mnoštvo grupa i festivala rocka, hip hopa, reggaea i jazza.

Festivali

Godisnje se u zemlji odrzava mnostvo medjunarodnih, nacionalnih i lokalnih festivala. Vecinom dominiraju muzicki i pozorisni festivali. Neki od tih festivala imaju prilicno siroku tematiku, kao npr. Kartaski festival, dok su drugi vrlo specificni, kao npr. Festival umjetnosti od plastike u Mahrčsu ili Tabarka Jazz Festival.

Umjetnicki zanati

Tunis je poznat po svojim umjetnickim zanatskom proizvodima:

* Loncarstvo i keramika: modeliranje i dekoracija ovih proizvoda jos se obavljaju na starinski nacin. Najcesci motivi jesu linije, tacke, pilasti oblici i sl. Najpoznatiji su ovakvi radovi iz Guellale.

* Tepisi: umjetnost izrade tepiha datira jos iz otomanskog vremena.

* Nosnje: Jos pocetkom 20. vijeka svaka je regija imala svoju vlastitu nosnju. Danas se tradicionalna nosnja odijeva samo za svecane ceremonije i vjencanja. Jebba je najtradicionalnija nošnja koja pokriva cijelo tijelo, a razlikuju se po kvaliteti materijala, kao i po boji.

* Mozaici: U Tunisu se nalazi najveci broj antickih mozaika u svijetu. Ova se umjetnost razvila jos u rimsko doba, a najveci mah uzela je od 2. vijeka. Ovdje se po njihovoj izradi moze govoriti o africkoj skoli.

* Papuce: uopsteno su muske papuce u prirodnoj boji koze. Zenske papuce obicno su protkane svilom, pamukom, zlatom i srebrom, sa cvjetnim motivima ili znakovima polumjeseca.

* Radovi od zeljeza: Tunizani svoj obicaj dekoracije vrata s kovanim zeljezom duguju Andaluzanima. Vrata su obicno plava, a takva se dekoracija stavlja i na prozore te otvore za zrak na kuhinjama i kupaonicama. Kako bi sacuvali intimnost doma, vrata su radena samo s malenim otvorima za gledanje na ulicu.

Gastronomija

Tuniska kuhinja bogata je i raznolika te se ponesto razlikuje od kuhinja drugih drzava u Magrebu. Bazira se na povrcu, ovcijem i govedjem mesu (u nekim regijama i devinom mesu), ribi (na obalnim podrucjima) te tjestenini. Bageti se takoder cesto konzumiraju uz jela. Najpopularnije jelo su spageti ili makaroni koji se posluzuju s umakom od paradajza.

Obicaji i tradicija

Šešija
Šešija (chéchia) oblik je pokrivala za glavu od crvenog flica koje pokriva lice. Jos se uvijek moze vidjeti na nekim muskarcima, makar je stil odijevanja u zemlji poprilicno vesterniziran.

Šiša
Šiša je u arapskim zemljama, pa tako i u Tunisu, tradicionalno sredstvo za pusenje tombaka kroz cijev iz posude s vodom. Tombak je biljka vrlo slicna duhanu. Zar se prekriva izbusenom aluminijskom folijom nad kojom se nalazi uzareni drveni ugljen.