STANOVNISTVOIako se vecina Tunizana (98 %) izjasnjava kao Arapi, vecina su berberskog porjekla: manje od 20 % njihove genetske strukture izvorno je s Bliskog Istoka. Tako da su Berberi, koji predstavljaju znacajnu manjinu u Maroku i Alziru, vrlo malobrojni u Tunisu. Mnoge druge civilizacije su takoder ostavile svoj trag na Tunizanima: Fenicani, Rimljani, Vandali iz Njemacke, Arapi, Turci te na kraju Francuzi. Ovdje se naselilo i puno Maura i Zidova koji su pobjegli iz Spanije krajem 15. vijeka.

Vecina Tunizana (98 % stanovništva) su muslimani suniti (melikiti). Vrlo jaka Zidovska populacija, koja ovdje postoji vec 2 000 godina, na jugu Djerbe, danas se svela na vrlo malobrojnu skupinu koja vecinom zivi u podrucju grada Tunisa. Takoder postoji i malobrojna zajednica hriscana.

Stanovnistvo Tunisa godisnje se povecava stopom od 1,08 % te je stopa urbanizacije 2003. godine bila 63,3 %. Tunis je takode i zemlja s vrlo visokom stopom emigracije: broj Tunizana u inozemstvu doseze brojku od 885 000 ljudi. 83 % njih zivi u Europi, a od toga 511 000 u Francuskoj.