GEOGRAFIJA

 

Ova zemlja je smještena u centralnom djelu Mediterana. Malteški arhipelag smješten je 90km južno od Sicilije i 290km sjeverno od središta afričkog kopna, 1830km istočno od Gibraltara i 1500km zapadno od Aleksandrije.Ova ostrvska država ima površinu od oko 316km˛. U sastav Malte ulaze : ostrva Malta ( površina 246km˛), Komino( površina 3 km˛ ), Gozo ( površina 67km˛ ),koja su naseljena i nekoliko manjih ostrva Kominoto, Filfa i Sent Pol, koja nisu naseljena.

Malta ima veoma razvijenu mrežu cestovnih puteva u dužini od oko 1961km a od toga je 94% asfaltirano. Autobuskim vezama povezana su sva naselja, a željezničkih pruga na Malti nema. Stalne dnevne plovidbe povezuju Maltu, Gozo i Komino trajektima, dok su veze sa Sicilijom hidrogliseri. Malta je značajna i za vazdušni saobraćaj kao usputna stanica na pravcima : Evropa - Afrika, Evropa - Srednji i Daleki Istok. Aerodrom od međunarodnog značaja je Luga kod Valete.

Reljef sva tri ostrva karakterišu niska brda sa terasastim poljima. Malta nema planine ni rijeke. Obalom dominiraju manji i veći zalivi, pješčane plaže, i stjenooviti zalivi. Ostrva imaju jako malo plodne zemlje, pa je još u doba malteških vitezova uspostavljen zakon, po kome svaki brod koji uplovljava u malteške luke mora donijeti po nekoliko kubnih metara zemlje koju ostavlja na Malti. Unutrašnjost je brežuljkasta sa najvišim uzvišenjem Nadur Tauer ( 240m ). Dužina obale je 137km, a obala Goza je duga 43km.